I.MIKLOŠ:Za vysokými bankovými poplatkami v SR môže stáť i kartelová dohoda bánk

NETKY.SK • 4 Február 2011, 12:39 • 2 min
I.MIKLOŠ:Za vysokými bankovými poplatkami v SR môže stáť i kartelová dohoda bánk

I.MIKLOŠ:Za vysokými bankovými poplatkami v SR môže stáť i kartelová dohoda bánk

slovakia

left justify in out

img

Vysoké bankové poplatky na Slovensku môžu byť výsledkom kartelovej dohody jednotlivých bánk. Na dnešnej tlačovej konferencii na to upozornil minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS).
      "Považujem cenu úverov a výšku bankových poplatkov na Slovensku za neprimerane vysokú. Hypotekárne úvery v SR patria k najdrahším v celej eurozóne. Aj keď to očistíme o rizikovú prirážku aj iné faktory, stále je ich cena podľa nášho názoru vysoká," konštatoval minister. Ako dodal, tejto problematike sa chce rezort venovať aj v spolupráci s Národnou bankou Slovenska a Protimonopolným úradom. "Je totiž potrebné preskúmať, či terajšie zvyšovanie poplatkov nie je možno aj kartelovou dohodou," zdôraznil.
      Ďalším problémom je podľa ministra aj informačná asymetria medzi klientom a bankou, kvôli ktorej je vyjednávacia pozícia klienta pri stanovovaní novej úrokovej sadzby príliš slabá. Za potrebné tiež považuje posilniť kontrolu štátu nad bankami, či v prípade štátom bonifikovanej hypotéky naozaj znižujú úrokové sadzby aj o svoj podiel. "Existujú oprávnené pochybnosti, či sa tak deje vo všetkých prípadoch," podotkol Mikloš.
      Niektoré zmeny v poskytovaní a čerpaní hypoték už vo štvrtok (3.2.) schválil parlament novelou zákona o bankách. Po novom tak rodina po narodení dieťaťa bude mať možnosť znížiť si splátky hypotekárneho úveru na dva roky až o polovicu. Rezort financií presadil aj zrušenie podmienky, podľa ktorej musí mať každý z manželov príjem nižší ako 1,3-násobok priemernej mesačnej mzdy v národnom hospodárstve, čo v súčasnosti predstavuje 942,50 eura. Po novom sa ustanovuje, aby spoločný príjem manželov nepresahoval 2,6-násobok tejto mzdy.
      Plénom prešiel aj súvisiaci pozmeňovací návrh koaličného poslanca Miroslava Beblavého (SDKÚ-DS). V ňom presadil možnosť pre klientov splácať hypotéku ďalšou hypotékou. Beblavý tiež navrhol možnosť predčasne a bez poplatkov splatiť úver v období refixácie, teda pri zmene úrokovej sadzby.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies