Imigranti si kupujú príbehy, aby uspeli v azylovom konaní

NETKY.SK • 16 December 2017, 09:00 • 2 min
Imigranti si kupujú príbehy, aby uspeli v azylovom konaní

Pašeráci ľudí a ďalší predávajú žiadateľom o azyl falošné príbehy, aby zlepšili ich šance na získanie azylu v Európe.

slovakia

left justify in out

Nová správa tvrdí, že žiadatelia o azyl z Iránu si kupujú krycie historky z najmenej troch webových stránok, aby zmiatli švédske úrady a presvedčili ich, že sú vo svojej krajine politicky prenasledovaní, píše server Stredoevropan.cz. Švédske spravodajstvo hovorilo s mužom menom Hamid, ktorý tvrdí, že si z webu kúpil balíček, ktorý zahŕňal kritický blog k režimu. Ten existuje už niekoľko rokov a mužovi zvýši šancu v azylovom konaní. 

  

Podľa Hamida trik fungoval, pretože po predložení svojej krycej legendy dostal od švédskej vlády povolenie k pobytu. "Musel som si kúpiť blog kritický k režimu, ktorý bol aktívny už niekoľko rokov. Prevzal som jeho administráciu a oni mi pomohli ho aktualizovať, ako by bol odjakživa môj," tvrdí.

 

Cena celého balíčka je okolo 6000 eur. Reportéri zo švédskeho rádia hovorili s mužom, ktorý sa ho práve chystal kúpiť aj spolu so švédskym vízom.

 

Webová stránka sa zameriava nielen na získanie azylu pre migrantov vo Švédsku, ale sľubuje aj stopercentný úspech v Nemecku, Británii a USA. 

 

Na otázku, či Švédska migračná rada skúma správy o krycích legendách medzi žiadateľmi o azyl, odpovedala, že je to vec polície a priznala, že nič také nepreveruje a ani si o tom nevedie štatistiky. 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies