Imigranti by mohli podporiť českú ekonomiku, musí ísť ale o riadenú migráciu

NETKY.SK • 12 Máj 2016, 08:55 • 2 min
Imigranti by mohli podporiť českú ekonomiku, musí ísť ale o riadenú migráciu

PRAHA - Česká ekonomika by sa bez problémov vysporiadala s príchodom 50.000 až 80.000 imigrantov. Vyplýva to z analýzy brokerskej spoločnosti Cyrrus. Podľa nej by Česko malo podporiť riadenú migráciu, ktorá by postupne pomohla zaplniť voľné pracovné miesta. Informoval o tom server iDNES.cz.

slovakia

left justify in out

Česko by podľa analýzy mohlo prijatím až 80.000 utečencov ušetriť na výdavkoch súvisiacich so starnutím populácie až 90 miliárd Kč (3,33 miliardy eur) ročne tým, že imigranti by znížili priemerný vek pracujúcich obyvateľov. Analýza sa týka iba ekonomických dôsledkov migrácie a nezohľadňuje bezpečnostné alebo politické aspekty.

 

Podľa analytika spoločnosti Cyrrus Františka Kronusa z analýzy vyplýva, že krátkodobo môže hrubý domáci produkt ČR vzrásť približne o 20 miliárd Kč. Vplyv takýchto krokov by sa však podľa analytikov prejavil v ekonomike až v dlhšom horizonte. Navyše, muselo by ísť o riadenú imigráciu, a nie masívny prílev utečencov počas krátkeho obdobia. Ten by, naopak, ekonomiku skôr zaťažil.

 

Riadená imigrácia, ktorá by bola legislatívne aj sociálne pripravená, by sa podľa štúdie mohla týkať buď vybraných skupín utečencov, typicky rodín s dospievajúcimi deťmi, alebo vybraných odborov, v ktorých je nedostatok pracovných síl.

 

(1 EUR = 27,022 CZK)

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona