Imigrácia Židov zo západnej Európy do Izraela dosahuje historické maximá

NETKY.SK • 14 Január 2016, 19:13 • 2 min
Imigrácia Židov zo západnej Európy do Izraela dosahuje historické maximá

JERUZALEM - Imigrácia Židov zo západnej Európy do Izraela dosahuje v tomto období najvyššie čísla v histórii.

slovakia

left justify in out

Napísala to dnes agentúra AP s tým, že poslednú vlnu sťahovania vyvolal nárast antisemitských útokov na starom kontinente.


Židovská agentúra pre Izrael dnes oznámila, že v roku 2015 emigrovalo do Izraela 9880 západoeurópskych Židov, čo je najvyšší zaznamenaný počet za jeden rok.


Väčšinu z nich, takmer 8000, tvorili židovskí prisťahovalci pochádzajúci z Francúzska, kde eskalujúce antisemitské útoky rozbili pocit bezpečnosti tamojšej tretej najväčšej židovskej populácie na svete.


Francúzsko má najvyšší podiel židovského a moslimského obyvateľstva v Európe.


Pätnásťročný mladík vyzbrojený mačetou zaútočil v pondelok v meste Marseille na židovského učiteľa s jarmulkou na hlave. V reakcii na tento incident vyzvali miestni židovskí duchovní veriacich mužov, aby v záujme vlastnej bezpečnosti radšej nenosievali tradičnú pokrývku hlavy - jarmulku.


Francúzsko si tiež v uplynulom týždni pripomenulo prvé výročie útokov na redakciu satirického týždenníka Charlie Hebdo a kóšer potraviny v Paríži, pri ktorých zomrelo 17 ľudí.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies