Imex má podľa Babiša kontroverznú povesť, firma kritiku odmieta

NETKY.SK • 7 December 2014, 22:25 • 2 min
Imex má podľa Babiša kontroverznú povesť, firma kritiku odmieta

PRAHA - Podľa českého ministra financií Andreja Babiša štát nemal nikdy pripustiť, aby firma Imex Group získala povolenie na zaobchádzanie so zbraňami a muníciou.

slovakia

left justify in out

Štát jej nemal prenajať ani sklady v moravskom okrese Zlín. Dva z nich v posledných týždňoch vybuchli, čo si vyžiadalo životy dvoch ľudí a opakované evakuácie obyvateľov okolitých obcí. Ostravská Firma Imex však odmieta Babišovu kritiku a pripravuje naňho žalobu.

 

Babiš v dnešnej relácii Českej televízie (ČT) Otázky Václava Moravca povedal, že firma má v Česku celkovo päť skladov s muníciou. "Tá firma v okrese Zlín nemala nikdy muníciu skladovať. Podľa mojich informácií má veľmi kontroverznú povesť," uviedol Babiš a dodal, že informácie čerpá z ministerstva obrany, ktoré riadi minister z jeho hnutia ANO Martin Stropnický.

 

Babiš ešte povedal, že táto firma vyviezla muníciu do Bulharska, kde "to tiež buchlo". "Má za sebou rôzne čudné firmy," dodal minister financií pochádzajúci zo Slovenska. Podľa neho firma vyviezla zbrane aj do Konga, hoci to bolo zakázané.

 

V areáli muničného skladu pri obci Vrbětice nastali dva výbuchy - prvý v októbri, pričom explózie doznievali aj v ďalších dňoch, a druhý sklad firmy Imex Group explodoval v stredu 3. decembra. Všetci experti zastávajú názor, že druhý sklad nevybuchol náhodou, a Babiš pre ČT dodal, že on si to myslí tiež. Polícia vyšetruje celú záležitosť ako spáchanie trestného činu.

 

ČT pripomenula, že ostravskú firmu Imex Group vedie konateľ Petr Bernatík, ktorý so svojím otcom pôsobí v niekoľkých zbrojárskych firmách. V roku 2010 čelili žalobe za údajne nelegálny vývoz zbraní na Slovensko, ale súd ich zbavil viny.

 

Advokát firmy Radek Ondruš nesúhlasí s vyjadreniami Babiša a vyhlásil, že minister klame. Advokát uviedol, že firma nie je kontroverzná a nedávno obhájila potrebné bezpečnostné previerky.

 

Advokát pokračoval, že v Bulharsku skutočne vybuchol muničný sklad, ale munícia v ňom skladovaná už nepatrila Imexu. Navyše, podľa advokátových slov firma nikdy zbrane do Konga nevyviezla, aj keď v minulosti o takýto vývoz žiadala - materiál nakoniec od firmy kúpilo Zimbabwe, citoval Ondruša portál iDNES.cz.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies