Imám v Mekke vyzval moslimov zastaviť krviprelievanie v Sýrii

NETKY.SK • 26 Október 2012, 13:02 • 2 min
Imám v Mekke vyzval moslimov zastaviť krviprelievanie v Sýrii

Imám v Mekke vyzval moslimov zastaviť krviprelievanie v Sýrii - Ekonomika Imám Veľkej mešity v saudskoarabskej Mekke vyzval Arabov a moslimov celého sveta, aby praktickými a rýchlymi krokmi zastavili krviprelievanie v Sýrii a apeloval na svetové spoločens

slovakia

left justify in out

imgImám Veľkej mešity v saudskoarabskej Mekke vyzval Arabov a moslimov celého sveta, aby "praktickými a rýchlymi" krokmi zastavili krviprelievanie v Sýrii a apeloval na svetové spoločenstvo, aby priznalo svoju morálnu zodpovednosť za konflikt, v ktorom za uplynulých 19 mesiacov prišlo o život vyše 30.000 ľudí.


Moslimovia na celom svete začali dnes sláviť sviatok obetí íd al-adhá, ktorým vrcholí tradičná moslimská výročná púť do Mekky.

Tohtoročná púť je veľmi poznamenaná rozdelením islamu na vetvu šiitskú, ktorej vyznávačov je najviac v Iráne, a sunnitskú, ku ktorej sa hlásia moslimovia v Saudskej Arábii, Turecku a Katare - v krajinách podporujúcich povstalcov v Sýrii. 

Imám šejk Sálih Muhammad Tálib v príhovore k veriacim upozornil, že najväčšiu zodpovednosť za dlhotrvajúci konflikt v Sýrii nesú Arabi a moslimovia. 

"Riešenie musí byť praktické a rýchle, lebo utláčateľ je deň za dňom divokejší," vyhlásil a pripomenul, že obeťou pokračujúceho útlaku sú aj Palestínčania. 

Iránsky najvyšší duchovný vodca Alí Chameneí vo štvrtkovom príhovore varoval pred rozšírením krviprelievania zo Sýrie do susedných krajín Blízkeho východu. Irán obviňuje Turecko a štáty Perzského zálivu z ďalšieho podnecovania konfliktu v Sýrii tým, že podporujú protivládnych povstalcov. 

V súvislosti s moslimským sviatkom obetí začalo dnes v Sýrii platiť štvordňové prímerie, ktoré sa podarilo vyjednať medzinárodnému emisárovi Lachdarovi Bráhímímu. Po niekoľkých hodinách ho však obe strany - protivládni povstalci i jednotky verné prezidentovi Bašárovi Asadovi - porušili.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies