Iluzionistovi Davidovi Copperfieldovi čas pričaroval 60 rokov

NETKY.SK • 15 September 2016, 12:14 • 2 min
Iluzionistovi Davidovi Copperfieldovi čas pričaroval 60 rokov

METUCHEN/BRATISLAVA - Svetoznámy iluzionista David Copperfield zabáva svet svojimi neuveriteľnými číslami. Narodil sa v mestečku Metuchen v štáte New Jersey v Spojených štátoch amerických (USA) pred 60 rokmi 16. septembra 1956 ako David Seth Kotkin.

slovakia

left justify in out

Držiteľ 11 Guinnessových svetových rekordov rok za rokom vypredáva obrovské sály na celom svete. Predal viac lístkov na predstavenia ako iný zabávač na svete. Jeho meno sa vžilo natoľko, že slúži ako odpoveď "čo som Copperfield" na žiadosť o niečo nákladné, nepredstaviteľné alebo neuskutočniteľné.

 

Svoje prvé vystúpenie absolvoval v roku 1968, keď mal iba 12 rokov. O štyri roky neskôr sa stal členom Spoločnosti amerických iluzionistov a mágov. Vtedy začal prednášať o modernej mágii na Mestskej univerzite v New Yorku (USA). V roku 1975 sa stal študentom univerzity Fordham (USA). Univerzitu opustil, keď získal hlavnú úlohu v muzikáli The Magic Man. V ňom nielen spieval a tancoval, ale zabezpečoval aj všetky magické čísla. Prvýkrát vtedy použil umelecké meno David Copperfield. Muzikál sa stal najdlhšie reprízovaným predstavením v Chicagu (USA). Univerzita ho o desaťročia neskôr vyznamenala čestným titulom Doctor honoris causa.

 

V roku 1977 mu televízna stanica ABC ponúkla vlastný televízny program The Magic of ABC Starring David Copperfield. Prvú samostatnú šou uviedol v roku 1978.

 

Copperfield je mužom čarov a kúziel, ktoré predstavil publiku na takmer všetkých kontinentoch sveta. Neuveriteľným sa zdá byť zmiznutie obrovského lietadla, levitácia nad najhlbším kaňonom sveta, prechádzanie Veľkého čínskeho múru a desiatky ďalších jeho nepochopiteľných kúziel. Nie všade ho však vítajú s otvorenou náručou. V roku 1997 varovalo ruské pravoslávne duchovenstvo pred účasťou na jeho moskovských vystúpeniach, ktoré vraj nesprevádzajú iba zábava a kúzla, ale aj veľmi škodlivé a nebezpečné prvky okultizmu a mágie.

 

Mág Copperfield je držiteľom mnohých prestížnych umeleckých cien, má svoju figurínu v múzeu madame Tussaud v britskom Londýne a je čestným rytierom Francúzska. Ako žijúca legenda je zapísaný do zoznamu osobností knižnice Kongresu USA (United States Library of Congress).

 

Je prvým kúzelníkom na svete, ktorý má svoju hviezdu na hollywoodskom Chodníku slávy. Copperfield je veľkým fanúšikom slávneho amerického kúzelníka Harryho Houdiniho a najväčším zberateľom jeho spomienkových predmetov. V roku 1994 dal opraviť jeho vandalmi poškodenú hrobku na cintoríne v New Yorku.

 

Pre chorých v nemocniciach vytvoril terapiu s názvom Project Magic. Tento medicínsky certifikovaný program motivuje pacientov obnovovať svoju zručnosť a koordináciu nácvikom jednoduchých trikov.

Svetoznámy mág navštívil v roku 2004 aj Slovensko. So svojou šou vystúpil v Bratislave a okrem trikov publikum pobavil aj svojou slovenčinou.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies