Ilustrácie ocenené na Bienale ilustrácií Bratislava v USA

NETKY.SK • 22 September 2010, 07:30 • 2 min
Ilustrácie ocenené na Bienale ilustrácií Bratislava v USA

Ilustrácie ocenené na Bienale ilustrácií Bratislava v USA

slovakia

left justify in out

img

Ilustrácie ocenené na Bienále ilustrácií Bratislava (BIB) vystavujú v USA. Počas tohto týždňa, až do piatka 24. septembra sa v sídle Organizácie Spojených národov v New Yorku koná výstava slovenských ocenených ilustrátorov na BIB v rokoch 1967 až 2009. Prehliadka otvorená v rámci začiatku 65. zasadnutia Valného zhromaždenia OSN je výnimočná aj tým, že počas tohto zasadnutia majú len tri štáty z celého sveta povolenie vystavovať v budove OSN, agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa ministerstva kultúry a cestovného ruchu Eva Chudinová.

"Svetová politická elita tak bude mať príležitosť vidieť diela Albína Brunovského, Miroslava Cipára, Dušana Kállaya, Ľuboslava Paľa, Petra Uchnára, Ondreja Zimku a ďalších renomovaných slovenských výtvarníkov. Výstava sa uskutočňuje za pomoci Stálej misie SR pri OSN v New Yorku," uviedla ďalej hovorkyňa rezortu kultúry. Na 65. zasadnutí Valného zhromaždenia OSN v New Yorku sa zúčastňuje aj prezident SR Ivan Gašparovič a minister zahraničných vecí SR Mikuláš Dzurinda.

To najlepšie zo 43-ročnej existencie Bienále ilustrácií Bratislava predstaví v Spojených štátoch od 4. októbra až do 7. januára výstava ilustrátorov z krajín Európskej únie na BIB 1967 až 2009. Uskutoční sa vo Washingtone DC v rámci festivalu EU KIDS. EU Kids festival je veľkou prehliadkou umenia a kultúry, ktorú organizujú veľvyslanectvá krajín Európskej únie vo Washingtone. Našu výstavu otvoria v galérii nemocnice Childrens National Medical Center - Národného detského zdravotného centra, ktoré je jednou z najväčších nemocníc zameraných na liečenie detí v USA.

Obe výstavy - Slovenskí ocenení ilustrátori na BIB 1967 – 2009 a Ilustrátori z krajín EU na BIB 1967 až 2009 vznikli na základe vzájomnej dohody medzi Bibianou, medzinárodným domom umenia pre deti a Veľvyslanectvom SR v USA. Obe tvorí 26 ilustrácií a jeden informačný exponát s textom v angličtine. "Ambíciou Veľvyslanectva SR vo Washingtone v spolupráci s honorárnymi konzulátmi v USA je prezentácia tvorby slovenských ilustrátorov ako aj ilustrátorov v členských krajín Európskej únie ocenených na doterajších ročníkoch BIB v rôznych mestách USA," dodala Chudinová.

Zdroj: SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona