Čilská veľvyslankyňa vyhlásila, že balíková bomba bola určená jej

NETKY.SK • 3 November 2010, 08:33 • 2 min
Čilská veľvyslankyňa vyhlásila, že balíková bomba bola určená jej

Čilská veľvyslankyňa vyhlásila, že balíková bomba bola určená jej

slovakia

left justify in out

img

Čilská veľvyslankyňa v Grécku Carmen Ibaňezová dnes informovala, že balík odpálený gréckou políciou v Aténach bol explozívnym zariadením adresovaným jej.
      "Bol adresovaný veľvyslancovi, v tomto prípade mne," uviedla Ibaňezová čilskej rozhlasovej stanici Radio Cooperativa.
      V spojitosti s dnešným incidentom v Grécku zadržali dvoch ľudí, uviedla veľvyslankyňa.
      Balík kontrolovane odpálili v dodávke pred budovou gréckeho parlamentu v Aténach, keď ho okoloidúci zamestnanec kuriérskej služby odovzdal tamojšej policajnej stráži. Zdalo sa mu totiž, že s balíkom čosi nie je v poriadku.
      Druhý balík doručený čilskej veľvyslankyni po preverení neobsahoval žiadne výbušné látky. K incidentu došlo po tom, čo vybuchla bomba na švajčiarskom a ruskom veľvyslanectve, ďalšiu zneškodnila polícia na bulharskej ambasáde a jednu - určenú nemeckej ambasáde - bezpečne odpálili experti v kuriérskej firme.
      Incidenty patria k dnešným celkovo piatim, ku ktorým došlo v Aténach. Nikto pri nich neutrpel zranenia. Polícia vyhlásila, že za útokmi stoja ultraľavicové domáce skupiny, ktoré podľa jej presvedčenia nie sú napojené na al-Káidu. K malým útokom bombami alebo kanistrami s plynom dochádza v Grécku často od roku 2008, keď polícia zabila tínedžera a v krajine potom prepukli najhoršie vzbury za posledné desaťročia.
      Balík na ruskej ambasáde dnes vybuchol, keď bola polícia na ceste, ale nikto sa nezranil. Balík adresovaný nemeckému veľvyslanectvu bol doručený, ale vrátili ho späť kuriérskej službe, lebo nemal uvedeného odosielateľa. Dnes už skôr vybuchol aj balík, ktorý hodil motorkár do dvora švajčiarskej ambasády, a pri útoku nikto neutrpel zranenia. Podozrivý balík doručili tiež na bulharské veľvyslanectvo, privolaní experti ho bezpečne zneškodnili.
      Štyri malé balíkové bomby zaslané v pondelok takisto nezasiahli cieľ - francúzskeho prezidenta Nicolasa Sarkozyho ani veľvyslanectvá Mexika, Holandska a Belgicka. Pre podozrenie z plánovania útokov zatkli dvoch Grékov vo veku 22 a 24 rokov. Balíkové bomby našli po tom, ako jedno zo zariadení explodovalo v kuriérskej službe v center Atén a ľahko zranilo zamestnankyňu.
      "Takéto úbohé konanie nezastraší ani jednotlivých členov parlamentu, ani parlament samotný," uviedol predseda gréckeho zákonodarného zhromaždenia Filippos Petsalnikos. "Takéto konanie je neprijateľné, opovrhnutiahodné a odsúdeniahodné," dodal.
      Polícia dnes uzavrela celé štvrte Atén, kde sídlia veľvyslanectvá, a prekontrolovala desiatky prípadných terčov vrátane nemeckej či panamskej ambasády.
      Žiadna z bômb nebola silná a nie sú ani náznaky, že útoky súvisia z nedávno odhaleným sprisahaním, týkajúcim sa bombových zásielok z Jemenu do amerického Chicaga.


Zdroj: TASR/Reuters, Associated Press



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies