Čilská sopka ochromila leteckú dopravu nad Argentínou

NETKY.SK • 8 Jún 2011, 09:33 • 2 min
Čilská sopka ochromila leteckú dopravu nad Argentínou

Čilská sopka ochromila leteckú dopravu nad Argentínou

slovakia

left justify in out

img

Erupcia čilskej sopky spôsobila takmer úplné zastavenie letovej prevádzky nad argentínskou metropolou Buenos Aires.
      Problémy spôsobil oblak sopečného popola zo sopky Pujehue na juhu Čile. Jej erupcia sa začala v sobotu niekoľko dní po silnom zemetrasení s magnitúdou 6,4, ktoré zasiahlo čilské tichomorské pobrežie. Úrady už evakuovali z okolia vulkánu 4000 ľudí.
      Obmedzená bola aj letecká doprava medzi hlavnými mestom Čile a metropolami susedných latinskoamerických krajín.
      Rušenie letov v Argentíne postihlo aj tamojší národný futbalový tím, ktorý pri návrate zo zahraničného turné uviazol na letisku v brazílskom Sao Paule. Prevádzku prerušilo najmenej šesť argentínskych letísk.
      V niekoľkých mestách na úpätí Ánd došlo k výpadkom elektrickej energie, keď dážď zmiešaný s popolom spôsobil skraty v elektrárňach. Vrstva sopečného popola a skál pokryla argentínske mestá Bariloche a Villa La Angostura.
      Sopka Pujehue chrlí popol do výšky 10.000 kilometrov. Odborníci varujú, že erupcia môže potrvať aj niekoľko mesiacov. Vietor rozniesol zvyšky sopečného materiálu ponad územie Argentíny až do vzdialenosti 1600 kilometrov severovýchodne od vulkánu.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies