Žilinský a Moravskosliezsky kraj ukončili rekonštrukciu dvoch ciest

NETKY.SK • 26 Október 2010, 07:14 • 2 min
Žilinský a Moravskosliezsky kraj ukončili rekonštrukciu dvoch ciest

Žilinský a Moravskosliezsky kraj ukončili rekonštrukciu dvoch ciest

slovakia

left justify in out

Europrojekty rekonštrukcie ciest Čadca – Milošová – Mosty u Jablunkova a Bílá – Klokočov – Turzovka dnes na pôde Čadce a Turzovky ukončili predseda Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Juraj Blanár a hejtman Moravskosliezskeho kraja Jaroslav Palas.
Predseda ŽSK Juraj Blanár informoval, že rekonštrukcia šesťkilometrového úseku cesty III. triedy z Čadce-Milošovej do Mostov u Jablunkova si vyžiadala investíciu 1,55 milióna eur. „Úsek bol zrekonštruovaný v rámci operačného programu cezhraničná spolupráca SR-ČR. Na slovenskej strane bolo preinvestovaných 790.000 eur. V Českej republike to bolo 760.000 eur. S tým, že my sme rekonštruovali dva mostné objekty. Na úsek Turzovka – Bíla sme získali 1,1 milióna eur na slovenskej strane. A  druhá časť, ktorá je teraz v hre, by mala byť v dĺžke 6,6 kilometra. Dúfame, že budeme rovnako úspešní,“ uviedol predseda ŽSK.
Podľa hejtmana Moravskosliezskeho kraja Jaroslava Palasa sú dve zrekonštruované vedľajšie cesty dôležité, pretože ich vodiči môžu využiť ako obchádzkové trasy, pokiaľ nebudú dobudované hlavné trasy. „Rovnako ako Žilinský samosprávny kraj zápasíme s tým, že centrálna vláda znížila finančné prostriedky na budovanie dopravnej infraštruktúry. A Žilinský aj Moravskosliezsky kraj máme záväzky k investorom. U nás je to napríklad Hyundai, kde vozíme komponenty od nás na Slovensko a zo Slovenska k nám. Takže je veľmi dôležité, aby sa dobudovala dopravná infraštruktúra. Pokiaľ ide o tieto dve cesty Európska únia (EÚ) poskytla 85 percent finančných prostriedkov a o zvyšok sme sa podelili so Žilinským krajom,“ povedala Palas.
Primátor Čadce Jozef Vražel pripomenul, že popri rekonštrukcii ciest sa podarilo v mestskej časti Milošová vyriešiť aj odkanalizovanie a zásobovanie pitnou vodou. „Synergický efekt týchto projektov má pre naše mesto obrovský význam. Občania prímestskej časti Milošová si už môžu povedať, že žijú v meste a nežijú na dedine. Tak, ako predtým poukazovali na to, že síce platia mestské dane, ale žijú na dedine,“ dodal Vražel.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona