Žilinská univerzita a SkyToll, a.s. podpísali zmluvu o spolupráci

NETKY.SK • 22 December 2010, 08:33 • 2 min
Žilinská univerzita a SkyToll, a.s. podpísali zmluvu o spolupráci

Žilinská univerzita a SkyToll, a.s. podpísali zmluvu o spolupráci

slovakia

left justify in out

img

Rektorka Žilinskej univerzity (ŽU) Tatiana Čorejová a generálny riaditeľ akciovej spoločnosti SkyToll Matej Okáli dnes v Žiline podpísali Rámcovú zmluvu o spolupráci vo vzdelávaní, vedecko-výskumnej činnosti a technickom rozvoji.
Cieľom spolupráce je podľa Čorejovej prepojenie praktických skúseností SkyTollu a poznatkov z oblasti výskumu a vývoja ŽU. „ŽU buduje centrum excelentnosti pre Inteligentné dopravné systémy (IDS). K tomu hľadá partnerov, kde v budúcnosti budú uplatnené nápady, nové myšlienky a inovácie, aby sa zlepšil náš život v oblasti dopravy. Jedným z veľkých partnerov je práve SkyToll, ktorý prevádzkuje mýtny systém na Slovensku. A je tu možnosť nájsť nové riešenia, vedúce k efektívnejšiemu využitiu cestnej siete. A teda aj využiteľnosti dát, zbieraných ohľadom intenzity dopravy a všetkých kolíznych situácií v dopravnej sieti,“ skonštatovala Čorejová.
Generálny riaditeľ SkyToll, a.s. Matej Okáli zdôraznil, že spoločnosť od začiatku hľadala partnera, ktorý by dokázal využiť mýtny systém nielen z pohľadu zberu údajov, ale aj ako nadstavbu. „Z tohto pohľadu je takým partnerom ŽU. Pre nás to má dve roviny. Prvá rovina je akademická, kde SkyToll ako partner umožní ŽU a celej akademickej obci aplikovať v praxi rôzne výsledky výskumu. Druhou je záujem spoločnosti SkyToll zúčastňovať sa výskumných programov. Môžeme ich využiť či už na Slovensku alebo pri ďalších projektoch v budúcnosti,“ povedal Okáli.
SkyToll sa podľa zmluvy zaviazal poskytovať dostupnú materiálnu a technickú podporu pre vzdelávacie, vedecko-výskumné a iné odborné aktivity ŽU, či umožniť odbornú prax a exkurzie pre študentov. ŽU ponúka poradenskú a konzultačnú činnosť pre riešenie vybraných problémov. Ďalej odbornú,  materiálnu a kapacitnú pomoc pri vykonávaní vzdelávacích a ostatných odborných akcií v oblasti ekonomiky a manažmentu dopravy, inteligentných dopravných systémov, informačných a komunikačných technológií a ostatné podporné aktivity.
ŽU má podľa Čorejovej v súčasnosti zhruba 1600 zamestnancov, z toho 800 pedagógov, 100 výskumníkov a okolo 600 doktorandov. „Máme 12.000 študentov. Nie všetci sú orientovaní na dopravu, ale veľká časť sa dotýka rôznych aspektov dopravy. Či už ľudského činiteľa, bezpečnosti, nových služieb v doprave, kvality v doprave, inteligentnej dopravnej cesty, informačných systémov,“ uzatvorila rektorka ŽU.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona