Žilina v play off so Spartou, Hapal:"Atraktívny a kvalitný súper"

NETKY.SK • 9 August 2010, 06:37 • 2 min
Žilina v play off so Spartou, Hapal:"Atraktívny a kvalitný súper"

Žilina v play off so Spartou, Hapal:"Atraktívny a kvalitný súper"

slovakia

left justify in out

img

Futbalisti úradujúceho slovenského šampióna MŠK Žilina sa stretnú v play off elitnej Ligy majstrov 2010/2011 so Spartou Praha. Rozhodol o tom piatkový žreb v sídle Európskej futbalovej únie (UEFA) vo švajčiarskom Nyone.
      Zverenci českého kouča Pavla Hapala by mali prvý zápas odohrať na Letnej. Prvé zápasy play off sa budú hrať 17., 18. augusta, odvety potom 24., 25. augusta. V tíme "rudých" pôsobia viacerí Slováci, v zostave sa pravidelne objavujú mená Juraja Kucku, Igora Žofčáka aj Miloša Lačného. Tréner českého majstra Jozef Chovanec má slovenský pôvod, majiteľmi 20-násobného majstra bývalého Československa, resp. 11-násobného českého šampióna je slovenská finančná skupina, zápas bude mať teda logickú príchuť federálneho derby. Sparta sa do play off prebojovalo po dvoch výhrach 1:0 nad poľským majstrom Lech Poznaň, v odvete ale stratila suspendovaných Mareka Matějovského, Libora Sionka a Bonyho Wilfrieda.
      Žilina sa do poslednej fázy bojov o postup do elitnej skupinovej spoločnosti dostala cez maltského a bulharského šampióna FC Birkirkara, resp. Litex Loveč. S Birkirkavou síce v prvom zápase prehrala 0:1, no v odvete triumfovala 3:0, v Bulharsku na ihrisku Litexu remizovala 1:1, odvetu pod Dubňom vyhrala 3:1. "Šošoni" pred žrebom figuroval medzi nenasadenými tímami v tzv. majstrovskej vetve, päťnásobný majster SR sa v nej mohol stretnúť s jedným z kvinteta nasadených - FC Bazilej, Anderlecht Brusel, FC Kodaň, Hapoel Tel Aviv a Sparta Praha. Všetkých 20 tímov v play off už má od UEFA garantovanú finančnú prémiu 2 milióny eur. V prípade postupu do skupiny každý jej účastník má zaručených minimálne 7 miliónov eur.
      Kvalifikačná fáza najprestížnejšej európskej klubovej súťaže, má už druhý rok v rade zmenenú podobu. Hrajú sa štyri predkolá a tímy sú rozdelené do majstrovskej a nemajstrovskej vetvy. V praxi to znamená, že národní šampióni z krajín s nižším rankingom majú väčšiu šancu dostať sa do hlavnej súťaže, pretože sa nemôžu stretnúť s mužstvami z Anglicka, Francúzska, Grécka, Holandska, Nemecka, Portugalska, Rumunska, Ruska, Ukrajiny, Španielska, Talianska a Turecka.
      Z každej vetvy postúpi do skupinovej fázy po päť tímov, pričom do hlavnej fázy je priamo nasadených 22 mužstiev - obhajca trofeje Inter Miláno, Chelsea Londýn, Manchester United, Arsenal Londýn, FC Barcelona, Real Madrid, FC Valencia, AS Rím, AC Miláno, Bayern Mníchov, Schalke 04, Olympique Lyon, Olympique Marseille, Rubin Kazaň, Spartak Moskva a Šachtar Doneck, Twente Enschede, CFR Kluž, Benfica Lisabon, Bursaspor, Panathinaikos Atény a Glasgow Rangers. Finále LM 2010/2011 sa uskutoční 28. mája na londýnskom štadióne vo Wembley.

      reakcie:
      Pavel Hapal, tréner MŠK Žilina: "Sparta je mimoriadne kvalitný súper, ale to boli všetci z kvinteta, ktoré sme mohli dostať. Špecifické bude, že naše zápasy budú mať príchuť rivalov bývalého spoločného štátu. Preto očakávam mimoriadnu mediálnu pozornosť a atraktivitu aj pre fanúšikov. Sparte sa síce v lige momentálne nedarí, prehrala dva zápasy, ale napríklad v Českých Budějoviciach šetrila viacero hráčov na odvetu s Lechom Poznaň. V tom zápase v Poľsku síce stratila pre tresty kvalitných a dôležitých hráčov Matějovského, Sionka aj Wilfrieda, ale myslím, že má dostatočne kvalitný káder, aby ich nahradila. Sparta je Sparta, to meno má zvuk, je to jeden z najlepších českých klubov v histórii. Bude sa na čo tešiť."
      Mário Pečalka, obranca MŠK Žilina: "Zo súperov, ktorých sme mohli dostať, je Sparta jedným z tých, s ktorými by sme mohli hrať vyrovnanú partiu. Osobne som tipoval, že si zahráme proti Kodani, určite som si neželal Hapoel Tel Aviv. Sparta je mužstvo známe svojou tvrdosťou, všetko je však otvorené. V prvom zápase by bolo fajn uhrať aspoň taký výsledok ako v Loveči, rozhodne však chceme ísť do odvety s tým, že ešte bude o čo hrať, aby sa diváci mali na čo tešiť."
      Róbert Jež, kapitán MŠK Žilina: "Sparta je rozhodne ťažký súper, no v tejto fáze súťaže už nie je žiadny outsider. Určite to bude zaujímavá konfrontácia pre slovenských aj českých fanúšikov. Osobne som nemal vytipovaný tím, proti ktorému by som si rád zahral. Hodnotiť silu Sparty je ešte priskoro, všetko si rozoberieme. Viem len toľko, že už prehrali dva ligové zápasy. Z hľadiska cestovania je určite Sparta prijateľnejšia voľba než povedzme Hapoel Tel Aviv."

      žreb play off LM 2010/2011:
      majstrovská skupina:
      Red Bull - Salzburg - Hapoel Tel Aviv
      Rosenborg Troindheim - FC Kodaň
      FC Bazilej - Šeriff Tiraspoľ
      Sparta Praha - MŠK Žilina
      Anderlecht Brusel - Partizan Belehrad
      
      nemajstrovská skupina:
      Yong Boys Bern - Tottenham Hotspur
      Sporting Braga - FC Sevilla
      Werder Brémy - Samdoria Janov
      Zenit Petrohrad - AJ Auxerre
      Dynamo Kyjev - Ajax Amsterdam  
      Kalendár Ligy majstrov 2010/2011:
      4. predkolo - play-off:
      /17., 18. augusta - 24., 25. augusta/
      skupinová fáza:
      /14., 15. septembra - 7., 8. decembra/
      osemfinále:
      /15. februára a 23. februára 2011 - 8. a 16. marca 2011/
      štvrťfinále:
      /5. a 6. apríla - 12. a 13. apríla/
      semifinále:
      /26. a 27. apríla - 3. a 4. mája/
      finále:
      /28. mája 2011 vo Wembley/

      AC Sparta Praha
      dátum vzniku: 1893
      štadión: Generali Arena na Letnej (kapacita: 20.854 miest)
      predseda klubu: Jozef Chovanec
      tréner: Jozef Chovanec
      farby: červená, biela
      prezývky: "rudí", "železná Sparta"
      najväčšie úspechy: 20x majster Československa, 11x majster Česka, 8x víťaz Československého pohára, 9x víťaz Českého pohára, 1x víťaz českého Superpohára, 3x víťaz Stredoeurópskeho pohára

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies