Žilina na Letnej o historickú šancu, Kucka: "Bude to dobrý zápas"

NETKY.SK • 16 August 2010, 12:47 • 2 min
Žilina na Letnej o historickú šancu, Kucka: "Bude to dobrý zápas"

Žilina na Letnej o historickú šancu, Kucka: "Bude to dobrý zápas"

slovakia

left justify in out

Pražská Generali Arena bude v utorok večer (20.45 hod) dejiskom prvého duelu play off futbalovej Ligy majstrov 2010/2011 medzi domácou Spartou a slovenským majstrom MŠK Žilina. Pikantný nádych duelu bývalých súperov z federálnej ligy je zaistený aj 18 rokov po rozpade spoločného štátu, keďže v oboch kluboch pôsobia viacerí legionári zo Slovenska i Česka. Meno postupujúceho do vytúženej skupiny LM bude definitívne známe po odvete v Žiline v stredu 25. augusta (20.45). Isté je aj to, že zdolaný z dvojzápasu si s určitosťou zahrá v skupinovej fáze Európskej ligy UEFA.
Miernym favoritom je Sparta, ktorá na rozdiel od jej súpera skupinovú fázu elitnej súťaže už hrala sedemkrát, naposledy ale v roku 2006. V posledných dvoch sezónach ju vyradil vždy Panathinaikos Atény. "Šošoni", ktorí sa pokúsia napodobniť postup slovenských klubov 1. FC Košice (1997/1998) a Artmedie Petržalka (2005/2006) hrali, resp. hrajú o skupinu LM spolu ako 5-násobný slovenský majster 5-krát. Blízko boli v roku 2003, no na favorita Chelsea Londýn nemali, v roku 2008 vypadli až po penaltách v 2. predkole so Slaviou Praha (0:0, 0:0). V aktuálnej sezóne Sparta vyradila lotyšskú Liepaju (3:0 v, 2:0 d) a poľského majstra z Poznane (1:0 d, 1:0 v). Žilina síce začala v LM prehrou na Malte s tamojšou Birkirkarou 0:1, po výhre v odvete 3:0 ale vyradila v 3. predkole bulharského šampióna Litex Loveč (1:1 v, 3:1 d).
Trénerovi "rudých" Jozefovi Chovancovi budú pre tresty chýbať traja stabilní hráči základnej zostavy. Disciplinárka UEFA potrestala za vylúčenie v Poľsku Mareka Matějovského trojzápasovým dištancom, nestihne teda ani odvetu na Slovensku. Pracovitý Libor Sionko tiež za červenú kartu v Poznani dostal len jeden zápas, vo forme hrajúci útočník Bony Wilfried bude pauzovať pre dve žlté karty. Šancu proti krajanom by tak mohol dostať útočník Miloš Lačný, ktorý sa len ťažko presadzuje do základu. "Tréner vie, čo viem a prečo ma kupoval. Ak nastúpim, budem sa koncentrovať na pomoc tímu," citoval bývalého hráča Ružomberka český Sport. V strede poľa má stabilné miesto slovenský reprezentant Juraj Kucka, pre účastníka MS v JAR bude dvojzápas mimoriadne motivujúci: "So Žilinou to budú dobré a kvalitné zápasy. Nám síce budú trochu chýbať potrestaní hráči, ale musíme to zvládnuť. Je tam veľká šanca. Ligu majstrov som ešte nehral, je to pre mňa obrovská motivácia," povedal Kucka, okrem ktorého na Letnej hráva aj ďalší slovenský stredopoliar Igor Žofčák.
Sparta na poslednú chvíľu získala z Teplíc Štěpána Vachouška, ten ale výkonom v poslednom zápase nepresvedčil. Pri prípadnom štarte proti Žiline by mal čo zlepšiť, rozoberajú pred zápasom médiá v krajine vicemajstra Európy 1996. Sparta zrejme začne v základe so všetkými troma Slovákmi, v strede obrany so skúseným kapitánom Tomášom Řepkom. V Příbrami videl červenú kartu aj obranca Jiří Kladrubský, no tá sa LM netýka a tak bude hrať na pravom kraji obrany.
Žilinskí zverenci českého kouča Pavla Hapala sa do Prahy na súboj s 20-násobným majstrom bývalého Československa, resp. 11-násobným majstrom Česka presunuli v pondelok letecky. Druhá časť výpravy odcestovala do českej metropoly klubovým autobusom. V lige na rozdiel od Sparty, ktorá naposledy aj s desiatimi hráčmi vyhrala v Příbrami, Žilinčania v piatok remizovali v Ružomberku 1:1. Tento výsledok však slovenského majstra nerozhodil. "V Ružomberku som v druhej minúte trafil tyčku, ak by bol z toho gól, zápas by sa vyvíjal inak. Bolo to potom na jednu bránu. Sparta je hrateľný súper, istá nervozita musí byť, ale zdravá," citovali české médiá Emila Rilkeho, po Ondřejovi Šourekovi a Martinovi Vyskočilovi jedného z troch českých legionárov v žlto-zelenom drese. Žilinčania nehlásili pred duelom žiadne zranenia. Tréner Hapal bol ešte v pondelok o 18.30 k dispozícii zástupcom médií na oficiálnej tlačovej konferencii.
Slovenská televízia odvysiela v priamom prenose oba zápasy 17. aj 25. augusta. Prvý duel povedie ako hlavný rozhodca Martin Atkinsom z Anglicka. Žilinskí fanúšikovia dostali k dispozícii tisícku vstupeniek, do Prahy v utorok v deň zápasu odcestujú vlakom.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona