Ilegálni imigranti pracujúci v domácnostiach sú často zneužívaní

NETKY.SK • 6 Júl 2011, 10:04 • 2 min
Ilegálni imigranti pracujúci v domácnostiach sú často zneužívaní

Ilegálni imigranti pracujúci v domácnostiach sú často zneužívaní

slovakia

left justify in out

img

Ilegálni prisťahovalci, ktorí pracujú ako pomocníci v domácnostiach v Európskej únii, sú často bití, sexuálne zneužívaní a prepracovaní, pričom dostávajú iba časť platu, na ktorý by mali nárok, keby boli zamestnaní legálne. Informovala o tom vo svojej dnešnej správe Agentúra Európskej únie pre základné práva (FRA) so sídlom vo Viedni.
      Správa vychádza z rozhovorov so 72 pomocníkmi v domácnostiach z 28 krajín, ktorí pracujú ilegálne v desiatich štátoch EÚ - v Belgicku, vo Francúzsku, v Grécku, Írsku, Maďarsku, Nemecku, Poľsku, vo Švédsku, v Španielsku a Taliansku.
      FRA konštatuje, že pretože sa títo ľudia - zvyčajne ženy - boja obrátiť na úrady, sú zbavení "väčšiny základných práv".
     Správa prináša konkrétne výpovede o porušovaní základných práv imigrantov, z ktorých, ako napísala agentúra AP, ide mráz po chrbte. Zároveň odporúča rozšíriť kontroly domácností inšpektormi a zvýšenie imigračných kvót tam, kde je nedostatok pomocníkov v domácnostiach.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona