Ikonické hodiny v Edinburghu: Riadia miestnym čas. Skoro vždy idú ale zle

NETKY.SK • 5 Október 2018, 13:59 • 2 min
Ikonické hodiny v Edinburghu: Riadia miestnym čas. Skoro vždy idú ale zle

EDINBURGH - Sú dominántov Edinburghu, okrem hradu alebo vŕšku Calton Hill sa k veži hotela Balmoral upierajú zraky snáď všetkých, ktorí škótskou metropolou prechádzajú. Tamojšie hodiny, ktoré miestnych informuje o tom, či idú do práce alebo na schôdzky včas, sú ale paradoxne zle nastavené a idú o tri minúty napred. A celkom zámerne.

slovakia

left justify in out

Pre miestnych je časová anomália už dobre známa, pre mnohých návštevníkov ale môže byť trochu mätúca. Zvlášť keď sa jedná o tak neprehliadnuteľnú dominantu, ktorá centre Edinburghu doslova dominuje. So svojimi 58 metrami do výšky stojí veža presne medzi starým a novým mestom a v pomyselnom stredobode pracovného i osobného života.

 

img

 

O tri minúty, o ktoré sú hodiny posunuté, nie sú žiadnou náhodnou chybou, ale už viac ako storočnou tradíciou. Edinburgh sprevádzajú už od otvorenia hotela Balmoral v roku 1902, ležiaceho v bezprostrednej blízkosti vlakovej stanice Waverley. Železničná spoločnosť North British Railway Company, ktorá hotel vlastnila, sa skrátka chcela uistiť, že cestujúci nezmeškajú svoj vlak. Rozhodla sa im preto pridať tri minúty k dobru, aby si včas stihli vyzdvihnúť lístky, uložiť svoju batožinu a pohodlne sa usadiť vo vlaku.

 

Dodnes je drobná anomália starostlivo vykalkulovaným krokom, ktorý paradoxne pomáha udržiavať Edinburgh v správnej časovej rovine. Jediným dňom, kedy sa hodiny nastavujú správne, je Silvester. "Je to prosté, na tradičné odpočítavanie pred polnocou musia ísť správne," uviedol šéf hotelovej ochranky Lain Davidson pre BBC. "Ale inak všetci spoliehajú na to, že idú hodiny zle," dodal.

 

Mnohí na ne spoliehajú

 

Hoci hotel prešiel od svojho otvorenia zmenami a rekonštrukciami - a nevyhnutnou výmenou vlastníkov, vo veži sa počas 116 rokov zmenilo len málo. Za zmienku stojí snáď len kompletná elektrifikácia. Prevzatie hotela v roku 1996 spoločnosťou Sir Rocco Forte Group našťastie ale neznamenalo, že by zmizla tradícia nesprávneho nastavenia hodín.

 

Už viac ako storočie sa o chod hodín stará firma Smith of Derby. Tá má pod správou aj ďalšie významné zariadenia, napríklad hodiny na katedrále sv. Pavla v Londýne alebo na stanici St. Pancras, ktoré susedia s King 'Cross. "Staráme sa asi o 5000 rôznych hodinových strojov po celom svete, ale ten v hoteli Balmoral je možno najzvláštnejší. Ťažko sa tomu verí, ale sú to jediné hodiny, u ktorých nám platia za to, aby sme ich nastavili zle," uviedol Tony Charlesworth zo Smith of Derby.

 

img

 

Hodiny majú vraj aj ďalšie príbehy k rozprávaniu. Trebárs v roku 2012 išli o 90 minút neskôr kvôli výpadku prúdu. Ešte o dva roky skôr sa prvýkrát za 108 rokov úplne zastavili.

 

Podľa Charlesworth existuje aj jedna verzia pre romantické duše - hodiny vraj bežia zle, aby mali milenci nejaký ten čas navyše pri vlaku sa rozlúčiť. "Nikto po nás nikdy nechcel, aby sme ich nastavili správne. Ľudia majú síce hodinky a mobily, ale divili by ste sa, ako veľmi spoliehajú na verejné hodiny, najmä, keď sa ponáhľajú,” tvrdí Charlesworth.

 

Zlý čas je dnes niečo, čo majú obyvatelia Edinburghu zaručené. Nie kvôli nejakému lipnutiu na minulosť, skôr kvôli láske k tradícii. "Ľudia by sa rozčuľovali, keby išli hodiny na čas. Nezabudnite, že toto je Škótsko," uzatvára s úsmevom Charlesworth.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies