IKEA v Indonézii prehrala súdny spor, stratila právo používať obchodnú značku

NETKY.SK • 5 Február 2016, 14:48 • 2 min
IKEA v Indonézii prehrala súdny spor, stratila právo používať obchodnú značku

JAKARTA - Švédska spoločnosť IKEA stratila právo používať meno svojej značky v Indonézii. Je to výsledok súdneho sporu s lokálnou firmou.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z dokumentov zverejnených tento týždeň. Rozhodnutie súdu môže znamenať, že zahraničné firmy môžu byť ešte opatrnejšie v súvislosti s podnikaním v Indonézii. Krajina pritom rastie najpomalším tempom od finančnej krízy. Podľa jedného z analytikov je to jasná správa o tom, že firmy, ktoré chcú podnikať v Indonézii, musia dávať pozor na to, aby si zaregistrovali všetky obchodné značky.


V roku 2014 súd v Jakarte udelil právo používať názov značky „Ikea“ firme PT Ratania Khatulistiwa, ktorá chce predávať vlastný nábytok. Názov „Ikea“ je akronymom zloženým zo slov Intan Khatulistiwa Esa Abadi. Časť divízie švédskej spoločnosti, Inter IKEA System B.V., si zaregistrovala obchodnú značku IKEA v Indonézii dvakrát, v rokoch 2006 a 2010. Ratania však na súde uspela s tým, že švédsky nábytkársky gigant nepoužíval obchodnú značku na komerčné účely tri roky po sebe.


Firma Inter IKEA sa odvolala, podľa zverejnených dokumentov však indonézsky súd toto odvolanie minulý rok zamietol. Možnosťou švédskej firmy teraz je podať ďalšie odvolanie na rovnakom súde, môže tiež zmeniť obchodné meno a prípadne platiť indonézskej firme licenčné poplatky. Pre agentúru Reuters to uviedol expert na právne záležitosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies