Igor Rintel: Extrémistické prejavy sa postupne stávajú prijateľnými

NETKY.SK • 21 Apríl 2016, 19:28 • 2 min
Igor Rintel: Extrémistické prejavy sa postupne stávajú prijateľnými

BRATISLAVA - Akceptácia neoľudáckej a neonacistickej ideológie sa podľa Ústredného zväzu židovských náboženských obcí (ÚZŽNO) stupňuje a extrémistické prejavy sa postupne stávajú prijateľnými.

slovakia

left justify in out

"Štátne orgány by si preto mali plniť zákonnú povinnosť pri zabraňovaní verejnej prezentácii symbolov spojených s érou fašizmu," povedal predseda zväzu Igor Rintel.

 

Rintel týmto reagoval na obsah lokálneho rozhlasového vysielania v bratislavskom Lamači, v ktorom v deň výročia smrti Jozefa Tisa odohrali neoficiálnu hymnu Hlinkovej gardy z obdobia fašizmu na Slovensku "Rež a rúbaj do krve".

 

Myslí si, že štátom financované a podporované inštitúcie a projekty sa "v rozpore so svojím poslaním venujú adorácii slovenského fašizmu a jeho predstaviteľov". Vidí tiež priamu súvislosť medzi dlhodobou obhajobou Slovenského štátu z rokov 1939-1945 a prienikom "otvorene fašistického politického zoskupenia do lavíc slovenského parlamentu".

 

Starosta Lamača tvrdí, že uvedenie pesničky v rozhlase nebolo žiadnym recesistickým ani propagandistickým počinom zo strany miestneho úradu. Odohranie gardistickej piesne v rubrike na želanie miestneho rozhlasu vysvetlil nevedomým konaním v dobrom úmysle.

 

Známi, ktorí chceli skladbou potešiť jubilanta, mu vybrali pesničku Michala Tučného Báječná ženská. "Pracovníčku miestneho úradu, ktorá sa o vysielanie stará, však poslanec miestneho zastupiteľstva požiadal, aby zahrala pieseň, ktorú si jubilant pôvodne želal," informoval Šramko. Pracovníčka nemala podľa neho vedomosť o spojitosti piesne Rež a rúbaj do krve a jej významu s históriou a dátumom úmrtia Jozefa Tisa.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona