Igor Nemeček už nebude členom exekutívy IIHF

NETKY.SK • 19 Máj 2016, 17:14 • 2 min
Igor Nemeček už nebude členom exekutívy IIHF

MOSKVA - Šéf slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) Igor Nemeček už nebude pôsobiť v exekutíve Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF). Na štvrtkovom kongrese v dejisku MS v Moskve ho nezvolili delegáti členských krajín organizácie.

slovakia

left justify in out

Nemeček vo výkonných štruktúrach IIHF pôsobil od roku 2012, keď ho zvolili v Helsinkách. Teraz v Moskve okrem neho ako nový kandidát neuspel ani legendárny švédsky hokejista Peter Forsberg a ani ďalší piati uchádzači. Nemček bol po Jurajovi Širokom len druhý zástupca slovenského hokeja vo Výkonnom výbore IIHF. Prezidentom bude aj v nasledujúcom funkčnom období Rene Fasel. Šesťdesiatšesťročného Švajčiara zvolili aklamačne na kongrese. Hlavnými bodmi jeho programu do roku 2020 sú boj proti dopingu a rozvoj hokeja v Ázii.

 

Bývalý zubár stojí na čele svetového hokeja 22 rokov, po znovuzvolení neavizoval zásadné zmeny v stratégii IIHF. V nasledujúcich voľbách už pre vekové obmedzenie nebude môcť kandidovať. "Nájsť nástupcu bude jedným z mojich prioritných cieľov. Je veľmi pravdepodobné, že sa ním stane niekto z vedenia organizácie zvoleného vo štvrtok," citoval Fasela webový portál ČT Sport. švajčiarsky funkcionár nemal protikandidáta.

 

Fasel sa pokúsi zaistiť, aby aj na ďalších zimných olympijských hrách štartovali hokejisti zo zámorskej NHL. "Dosiaľ sme vždy uspeli vďaka tomu, že sme sa dohodli s našimi partnermi. Na ZOH sa tak zúčastnili najlepší z najlepších. Chceme, aby to platilo aj v rokoch 2018 a 2022. Zatiaľ to však nevyzerá príliš dobre. Rozhodne sa až okolo januára budúceho roka. Pozitívne je, že väčšina hráčov chce prísť na ZOH," povedal staronový prezident IIHF. V jeho agende nechýba ani ďalší rozvoj európskej Ligy majstrov a starostlivosť o bezpečie hráčov. "Aby po konci kariéry neľutovali, že sa dali na hokej," pripomenul tvrdé údery do hlavy a nebezpečenstvo ťažkých otrasov mozgu.

 

Nezmenili sa ani jeho viceprezidenti. Fín Kalervo Kummola bude aj naďalej reprezentovať Európu a Afriku, Kanaďan Bob Nicholson zámorský hokej a Thomas Wu z Hongkongu bude zastupovať Áziu a Oceániu. Trojicu zvolili členovia kongresu jednohlasne, Číňanka Čchun-lu Wang svoju kandidatúru stiahla. "Ďakujem, že ste mi opäť prejavili dôveru. Po tom, čo som nedávno rezignoval na post prezidenta Fínskej hokejovej federácie, budem mať viac času na medzinárodný hokej," povedal Kummola.

 

Nasledovali voľby dvoch ženských členiek Rady IIHF. Pokračovať v nej bude staronová Zsuzsanna Kolbenheyerová z Maďarska, novou je Marta Zawadzká z Poľska. Ďalším bodom volieb bol výber siedmich ďalších členov Rady s hlasovacími právami, kde medzi kandidátmi figuroval aj Nemeček. Ten si nakoniec svoje funkčné obdobie nepredĺžil. O posty bojovalo dovedna 14 uchádzačov, najviac hlasov (81) dostal nový člen, prezident Nemeckého hokejového zväzu Franz Reindl, druhý v poradí (78) bol staronový Vladislav Treťjak.

 

Prezident Ruskej hokejovej federácie vo svojom príhovore vyzdvihol domáci šampionát v Rusku a poďakoval za prejavenú dôveru. Ďalší znovuzvolení členovia sú Francúz Luc Tardif a Dán Henrik Bach Nielsen, trojicu nováčikov tvoria Sergej Gončarov z Bieloruska, Ron DeGregorio z USA a Čech Petr Bříza. Posledný menovaný dostal 44 hlasov, rovnako ako Forsberg, a do Rady ho posunula až dodatočná voľba (57:39).

 

Za dvojicu audítorov IIHF zvolili Švéda Christera Englunda a Švajčiara Fabia Ötterliho. Generálnym sekretárom IIHF bude aj v ďalšom funkčnom období 57-ročný Nemec Horst Lichtner.

zloženie Výkonného výboru IIHF na roky 2016-2020:

prezident: René Fasel (Švaj.), znovuzvolený aklamáciou (verejným vyjadrením súhlasu)

viceprezident pre Európu a Afriku: Kalervo Kummola (Fín., znovuzvolený jednohlasne)

viceprezident pre Ameriku: Bob Nicholson (Kan., znovuzvolený jednohlasne)

viceprezident pre Áziu a Oceániu: Thomas Wu (Hongkong, znovuzvolený jednohlasne)

členka: Zsuzsanna Kolbenheyerová (Maď., znovuzvolená 59 hlasov)

členka: Marta Zawadzká (Poľ., 63 hlasov)

člen: Franz Reindl (Nem., 81 hlasov)

člen: Vladislav Treťjiak (Rus., znovuzvolený 78 hlasov)

člen: Luc Tardif (Fr., znovuzvolený 72 hlasov)

člen: Henrik Bach Nielsen (Dán., znovuzvolený 70 hlasov)

člen: Sergej Gončarov (Biel., 52 hlasov)

člen: Ron DeGregorio (USA, 46 hlasov)

člen: Petr Bříza (ČR, 44 hlasov)



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies