Igor Matovič sa už mohol dať zaočkovať Sputnikom. Objavili sa aj nejasnosti okolo vakcíny Janssen

NETKY.SK • 23 Júl 2021, 15:43 • 2 min
Igor Matovič sa už mohol dať zaočkovať Sputnikom. Objavili sa aj nejasnosti okolo vakcíny Janssen

Bývalý premiér a súčasný minister financií SR Igor Matovič mal dostať termín na očkovanie Sputnikom V, i keď tvrdil, že sa tak nestalo.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Jeho tvrdenie vyvrátil minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský. "Nie je to pravda. Dostal ho," reagoval v rozhovore Postoja (citujú Aktuality.sk) na otázku, ako je možné, že šéf OľaNO stále nedostal termín na očkovanie.

 

Minister zdravotníctva si to dal osobne preveriť. Termín na očkovanie dostal Igor Matovič ku dňu 21.7. 2021, teda na stredu tento týždeň. 

 

img

 

Na druhej strane však minister zdravotníctva reagoval aj na možnú situáciu, že správu od NCZÚ si igor Matovič jednoducho neprečítal. "Nechcem sa do toho viac miešať," dodal. 

 

Šéf rezortu financií však presne v stredu (21. júla) pred novinármi prehlásil, že stále čaká na správu od NCZÚ, aby sa mohol ísť zaočkovať Sputnikom.  

 

"Ja som verejne oznámil, že som sa koncom júna zaregistroval na očkovanie – v posledný deň a v poslednú hodinu na očkovanie vakcínou Sputnik," vyjadril sa. 

 

Vakcína Johnson & Johnson nie je neškodná 

Európska lieková agentúra vo včerajších hodinách oznámila, že zaradila nervové autoimunitné ochorenie Guillainov – Barrého syndróm (GBS) medzi možné vzácne vedľajšie účinky vakcíny proti koronavírusu od firmy Johnson & Johnson.

 

img

 

EMA pritom analyzovala 108 prípadov tohto ochorenia nahlásených celosvetovo k 30. júnu.

 

Výbor pre hodnotenie rizík liekov (PRAC) EMA dospel po preštudovaní všetkých materiálov k tomu, že existuje spojitosť medzi vakcínou Johnson & Johnson a ochorením GBS.

 

img

 

Ako sa však ďalej uvádza, bolo hlásených len veľmi málo prípadov tejto choroby po podaní vakcíny Johnson & Johnson. Ako uvádza agentúra AP (cituje RTVS), syndróm GBS sa vyskytol u 0,0005 % ľudí. 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona