Igor Matovič prezradil, aký bude budúcoročný deficit štátneho rozpočtu

NETKY.SK • 4 Október 2021, 20:17 • 2 min
Igor Matovič prezradil, aký bude budúcoročný deficit štátneho rozpočtu

BRATISLAVA - Minister financií priznal, že jeho kolegovia žiadajú pre svoje rezorty viac peňazí. Nevedia však, odkiaľ ich má zobrať.

slovakia

left justify in out

Budúci rok sa počíta s deficitom na úrovni 4,3 % hrubého domáceho produktu (HDP). Uviedol to minister financií SR Igor Matovič (OĽaNO) pred mimoriadnym zasadnutím koaličnej rady.

 

img

 

Doplnil, že plánované príjmy rozpočtu na budúci rok sú 20 miliárd eur a ministri si pýtali 6,6 miliardy eur navyše. Ministri však podľa neho neprišli s riešením, odkiaľ financie zobrať. "Pravidlá voči Európskej komisii nás zaväzujú, že môžeme predložiť návrh deficitu vo výške 4,3 %. S tým, že na budúci rok by tzv. konsolidačné úsilie bolo nula. To znamená, že nešetríme, ale ani nemíňame navyše. Jediná zmena v rozpočte by bola z dôvodu, že sa zlepší stav ekonomiky, firmám sa lepšie darí a my menej míňame v súvislosti s opatreniami pre ochorenie COVID-19," povedal Matovič.

 

Prečítajte si tiež: Matovič pripustil koalíciu bez Sme rodina

 

Aj postoj Komisie je podľa neho taký, že na budúci rok voči európskym krajinám nebude vyžadovať šetrenie, aby sa nepribrzdilo ozdravovanie ekonomík v rámci EÚ.

 

img

 

Ministerstvo financií (MF) SR plánuje vytvoriť aj covidovú rezervu 700 miliónov eur. "Tieto výdavky sú štvrtinou voči tomu, čo sme tento rok investovali a čo investujeme v súvislosti s ochorením COVID-19. Je to taká realistická rezerva. Inak povedané, ten návrh je taký, že nikto nedostane viac. Najmä rezorty OĽaNO dostanú ešte výrazne menej. Je to návrh, ktorý je krutý, ale je to stret s realitou," konštatoval Matovič.

 

Dodal, že na koaličnej rade sa budú venovať aj témam ako výdavkové stropy, dlhová brzda alebo dôchodkový zákon.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona