Igor Matovič má opäť problémy: Vraj má obnovenú živnosť

NETKY.SK • 20 September 2016, 12:40 • 2 min
Igor Matovič má opäť problémy: Vraj má obnovenú živnosť

BRATISLAVA – Poslanec parlamentu a predseda hnutia OĽaNO-NOVA Igor Matovič má mať obnovenú živnosť na svoje meno, čo zákon neumožňuje.

slovakia

left justify in out

Tvrdia to bývalí organizátori protestov Gorila Alena Krempaská a Peter Weisenbacher z Inštitútu ľudských práv. Obaja preto podávajú podnet na Výbor Národnej rady SR pre nezlučiteľnosť funkcií.

 

Podľa aktivistov má ísť o živnosť s názvom Mgr. Igor Matovič – regionPRESS. "Je to tá istá firma, pre ktorú pán poslanec a podnikateľ Igor Matovič už v minulosti mal problém so zákonom a momentálne sa snaží nejakým spôsobom vyvliecť z pokuty 12.000 eur. Je to totožná firma," priblížil Weisenbacher. Obaja aktivisti zároveň vyzývajú Matoviča, aby vyvodil politickú zodpovednosť. "Je nehorázne, že poslanec a podnikateľ, verejne činná osoba Igor Matovič používa takéto praktiky, zatiaľ čo očierňovanie svojich oponentov je jeho pracovnou metódou. Ale ako vidíme, má znovu obnovenú živnosť," dodala Krempaská.

 

Parlamentný výbor sa už živnosťou Igora Matoviča zaoberal, keď mu uložil pokutu vo výške šiestich mesačných platov, čo je takmer 12.000 eur. Dôvodom pokuty bolo, že Matovič mal ako poslanec v súlade so zákonom dlhodobo pozastavenú svoju živnosť, v roku 2013 sa však našlo 21 dní, kedy živnosť prerušenú nemal, a to zákon trestá. Matovič už avizoval, že sa pre pokutu od Výboru NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií obráti na Ústavný súd (ÚS) SR. Potvrdil to pre TASR s tým, že sankcia vo výške takmer 12.000 eur nie je výsledkom rovnakého prístupu ku všetkým.

 

Matovič už v apríli pre TASR vysvetlil, že živnosť sa dá zo zákona pozastaviť iba na tri roky, preto tak urobil už v roku 2010, keď sa stal poslancom po prvý raz. "Druhýkrát som si ju opätovne pozastavil v roku 2013 do roku 2016," vysvetlil. Druhé pozastavenie však prišlo až 21 dní po vypršaní prvého, preto mu výbor uložil pokutu. Jeho živnosť tak nebola pozastavená od 10. augusta do 2. septembra 2013.

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona