Igor Matovič finalizuje štátny rozpočet na budúci rok. Ekonómovia varujú pred rozhadzovaním!

NETKY.SK • 24 September 2021, 12:54 • 2 min
Igor Matovič finalizuje štátny rozpočet na budúci rok. Ekonómovia varujú pred rozhadzovaním!

BRATISLAVA - Ekonomickí analytici na rezort financií apelujú, aby nenavyšoval štátny rozpočet a začal s ozdravovaním verejných financií. Ak s procesom nezačne v najbližšom období, o rok ho už nezrealizuje, pretože bude pred voľbami.

slovakia

left justify in out

Jednou z aktuálnych úloh ministra financií Igora Matoviča je pripraviť štátny rozpočet na rok 2022 a aj jeho nastavenie na ďalšie dva roky. Príprava je podľa rezortu financií vo finálnej fáze a návrh vraj predložia v stanovenej lehote.

 

Detaily štátneho rozpočtu 

Podľa zákona o rozpočtových pravidlách musí ministerstvo financií (MF) návrh rozpočtu predložiť parlamentu do 15. októbra. Vlani vláda materiál schválila na poslednú chvíľu, a to 14. októbra. Dovtedy nebolo jasné, čo rozpočet obsahuje. Návrh rozpočtu vtedy dokonca neprešiel tripartitou, pričom sociálni partneri nedostali možnosť o ňom rokovať.

Ani tento rok zatiaľ nie je jasné, čo obsahuje rozpočet na nasledujúce roky. Tlačové oddelenie ministerstva financií uviedlo, že na príprave intenzívne pracujú už niekoľko mesiacov. 

 

img

 

„V tejto chvíli je však ešte predčasné hovoriť o podrobnostiach. Príprava štátneho rozpočtu je vo finálnej fáze a vládny návrh bude predložený v zákonom stanovej lehote do 15. októbra na rokovanie parlamentu,“ konštatuje ministerstvo.

 

Výdavkové stropy 
Podľa hlavného analytika INESS pre verejné financie Radovana Ďuranu sa rokovania o rozpočte vždy konajú od februára a vždy sa začínajú požiadavkami ministrov na navýšenie rozpočtu.

 

„Je to štandardný proces. Koalícia má možnosť dohodnúť sa na opatrnom rozpočte, nastaviť limity rastu výdavkov jednotlivých ministerstiev. Ak tak neurobila, pochopiteľne, ministerstvo financií je pod tlakom,“ uviedol Ďurana.

 

img


Budúcoročný rozpočet by podľa Ďuranu mal začať trendom znižovania deficitu. „Nemal by sa spoliehať len na rastúce príjmy, ale aj na rušenie neefektívnych výdavkov, a hlavne nezavádzanie nových, obrovských výdavkových titulov,“ povedal Ďurana.

 

Taktiež by sa mal podľa neho viac spoliehať na zdroje plánu obnovy a EÚ, čím by sa zabránilo zvyšovaniu daňového a odvodového zaťaženia. Rozpočet by zároveň nemal obsahovať reformy, tie by mali byť predložené a diskutované samostatne.

 

Ozdravovanie verejných financií​
Podľa riaditeľa Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO) Petra Goliaša by mala vláda predstaviť plán ozdravovania verejných financií podopretý konkrétnymi opatreniami v horizonte najbližších troch rokov.

 

Ozdravovanie by sa malo podľa neho začať už v budúcom roku v objeme najmenej 0,5 % HDP, optimálne v objeme 1 % HDP. Podľa Goliaša by malo ísť najmä o škrty neefektívnych výdavkov, zlepšenie výberu daní a reformy v dôchodkoch, zdravotníctve a v daniach.

 

img

 

„Inšpiráciou môžu byť doteraz vykonané revízie výdavkov ako aj plán obnovy či Národný plán reforiem,“ skonštatoval Goliaš. Doplnil, že ak proces ozdravovania verejných financií rezort nespustí v najbližšom období, o rok ho už nezrealizuje, pretože bude pred parlamentnými voľbami, kedy politici neradi robia nepopulárne opatrenia. 

 

„Bez ozdravných opatrení a reforiem by vláda odovzdala krajinu s vysokým štrukturálnym deficitom aj verejným dlhom, navyše s neudržateľnými verejnými financiami. Namiesto postupného ozdravovania by nová vláda bola pod tlakom prijímať radikálnejšie a tým aj bolestivejšie opatrenia,“ dodal Goliaš.
 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona