Igor Matovič: Cesta na vrchol

NETKY.SK • 25 Marec 2020, 16:17 • 2 min
Igor Matovič: Cesta na vrchol

Slovenská republika má novú vládu. Všetky významné posty, ktoré sa podieľajú na riadení štátu, dostali nové vedenie. Niektorí z týchto politikov patrili v parlamente dlhé roky do opozície, iní sa objavili na politickej scéne len nedávno. Sú pripravení riadiť celý rezort? V sérii článkov sa preto budeme venovať celej vládnej koalícii, počnúc jej predsedom Igorom Matovičom.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Vstup do politiky
Jeho začiatky sú spojené so stranou Sloboda a Solidarita (SaS). V roku 2010 kandidoval ako poslanec do parlamentu na posledných 4 miestach spoločne s ďalšími troma členmi občianskeho hnutia Obyčajní ľudia (OĽ). Igor Matovič ho ako člen SaS sám založil. Vďaka preferenčným hlasom sa však v tomto roku konania volieb prekrúžkoval zo 150. až na konečné 4. miesto, a teda sa stal členom novej povolebnej NRSR.

 

img

 

Vylúčenie z SaS a následné problémy vo vláde

V nasledujúcom roku bol však Igor Matovič z poslaneckého klubu SaS vylúčený. Dôvodom bola podpora zákona opozičnej SMER-SD o štátnom občianstve strany. Podľa vedenia SaS na čele s Richardom Sulíkom tým porušil koaličnú dohodu.

 

img

 

Ako už všetci vieme, vláda Ivety Radičovej netrvala dlho. V októbri 2011 spojila v NRSR hlasovanie o eurovale spoločne s otázkou na vyslovenie jej dôvery. Návrh však neprešiel. Niektorí poslanci, medzi ktorými bol aj Igor Matovič, vôbec nehlasovali. Vláda SR padla a boli naplánované nové parlamentné voľby.

 

Predseda nového hnutia
V politickej kariére Igora Matoviča bol volebný rok 2012 jeden z kľúčových. Do parlamentných volieb už vstupoval ako predseda vlastného hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO). Od začiatku bol jeho predsedom. Vo vládnom období SMER-SD 2012-2016 pôsobil ako poslanec NRSR v opozícii, keďže jeho hnutie získalo 8,55% hlasov a prekonalo tak požadovanú hranicu 5%.

 

img

 

V roku 2016 sa OĽaNO spojilo s hnutím NOVA Daniela Lipšica. Vo voľbách kandidovali ako OĽaNO-NOVA, získali 11.6% hlasov voličov, a Igor Matovič sa stal v NRSR opäť opozičným poslancom.

 

Kauza
Rok na to čelil Matovič situácii, kedy mu hrozilo odobratie poslaneckého mandátu. Podľa vtedajšieho Výboru NRSR nemal pozastavenú živnosť (pozastavil ju ešte v roku 2013, no tá sa po troch rokoch automaticky obnovila). Parlament ho však podržal. Za odobratie mandátu bolo 26 poslancov, no potrebných bolo treba aspoň 90 hlasov.

 

img

 

Od protestov k premiérskemu kreslu
Igor Matovič sa bol jedným z popredných politikov, ktorí stáli na čele protestov napríklad aj pred bytovým komplexom Bonaparte ešte v čase, keď tam býval vtedajší premiér Robert Fico.

 

img


V opozícii pôsobil ako poslanec osem rokov. Za toto obdobie sa OĽaNO vyprofilovalo ako protikorupčné hnutie, a práve boj proti korupcii dokázal presvedčiť mnohých voličov, aby mu dali svoj hlas. Výsledkom bola dominancia OĽaNO vo voľbách 2020, a jej predseda Igor Matovič sa stal novým premiérom Slovenskej republiky.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies