Igor Burger by už nemal byť členom Súdnej rady

NETKY.SK • 12 Apríl 2015, 12:36 • 2 min
Igor Burger by už nemal byť členom Súdnej rady

BRATISLAVA - Igor Burger by už nemal byť členom Súdnej rady SR. Upozorňuje na to združenie sudcov Za otvorenú justíciu (ZOJ). Sudca Najvyššieho súdu I. Burger má od 1. apríla prerušený výkon funkcie sudcu na jeho vlastnú žiadosť. Informáciu priniesol ako prvý denník Sme. Za člena Súdnej rady bol Burger zvolený sudcami.

slovakia

left justify in out

Združenie sudcov Za otvorenú justíciu považuje za nezlučiteľné, aby člen súdnej rady zvolený sudcami, mohol túto funkciu vykonávať, ak súčasne nevykonáva funkciu sudcu, uvádza sa v stanovisku, ktoré poskytla agentúre SITA prezidentka ZOJ Katarína Javorčíková. Za člena Súdnej rady môže byť zvolený podľa zákona o Súdnej rade len kandidát, ktorý vykonáva funkciu sudcu na konkrétnom súde, pripomína Javorčíková. Podľa ZOJ táto podmienka musí byť splnená po celý čas trvania mandátu zvoleného člena súdnej rady sudcami.


Na programe pondelkového zasadnutia Súdnej rady je voľba kandidátov na funkciu sudcu Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP). Ak sa Igor Burger nevzdá mandátu člena súdnej rady a voľby sa zúčastní, vzhľadom na pochybnosti o platnosti jeho členstva v súdnej rade bude spochybnená aj legitimita výsledku týchto volieb, zdôrazňuje sa v stanovisku.


Súdna rada sa bude snažiť v pondelok zostaviť už štvrtú kandidátku na post sudcu ESĽP. Prvé dve kandidátky Slovensku vrátili zo Štrasburgu. Tretiu stopla vláda. Do tejto voľby sa prihlásilo päť uchádzačov, všetci kandidujú opätovne. Kandidátmi sú bývalá právnička tohto súdu Zuzana Dlugošová , košický krajský sudca a bývalý národný zástupca v Eurojuste Ladislav Duditš. Oboch Súdna rada SR zvolila na poslednú kandidátku spolu s ústavným právnikom a súčasným poradcom prezidenta Jánom Mazákom. Do boja sa zapojil aj ústavný právnika Peter Kresák, sudcu Najvyššieho súdu Peter Paluda a sudkyňa Najvyššieho súdu Alena Poláčková .


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies