IFP: Väčšinu asignovanej dane delí mimovládkam 10 % najbohatších firiem a ľudí

NETKY.SK • 12 Marec 2015, 12:00 • 2 min
IFP: Väčšinu asignovanej dane delí mimovládkam 10 % najbohatších firiem a ľudí

BRATISLAVA - O tom, komu pôjdu 2 % z odvedených daní firiem a ľudí, rozhodujú na Slovensku v prevažnej miere manažéri najziskovejších firiem a najviac zarábajúci jednotlivci. O približne 96 % prostriedkov z asignovanej dane firiem totiž rozhoduje 10 % spoločností s najväčším ziskom.

slovakia

left justify in out

Podobne 10 % ľudí s najvyššími príjmami rozhoduje o použití zhruba 80 % z celkovej asignácie fyzických osôb. Vyplýva to z aktuálnej analýzy Inštitútu finančnej politiky (IFP) pri Ministerstve financií (MF) SR. Takisto z regionálneho pohľadu je rozhodovanie o prijímateľoch týchto prostriedkov nerovnomerné. "Takmer o polovici celkovej sumy asignácie rozhodujú ľudia s trvalým bydliskom a firmy so sídlom v Bratislavskom kraji," opísal IFP.

 

Umiestnenie financií z asignovanej dane je teda podľa inštitútu vychýlené v prospech spoločenských potrieb z pohľadu vysokopríjmových osôb a Bratislavského kraja. V roku 2013 priniesla asignácia mimovládnym organizáciám prostriedky v celkovej výške 46,7 milióna eur. Tvorí tak len malú časť, približne 6 až 10 % príjmov neziskového sektora. Podľa údajov o príjmoch nezárobkových organizácií zostavovaných Štatistickým úradom (ŠÚ) SR mali nadácie, neinvestičné fondy a neziskové organizácie v roku 2013 celkové príjmy vo výške 441 miliónov eur. Celkové príjmy združení dosiahli 276 milióna eur.

 

Časť neziskových organizácií je ale napriek tomu podľa IFP od financovania z asignácie výrazne závislá. "Prehľad výročných správ 20 najväčších prijímateľov za rok 2013 ukázal, že asignácia tvorí 53 % príjmov týchto spoločností," vyčíslil inštitút.

 

IFP zároveň rozdelil celkovú sumu za rok 2013 na nezištnú asignáciu a tzv. asignáciu s vlastným osohom. Podľa odhadu inštitútu až 43 % asignovaných prostriedkov okrem verejného prospechu prináša aj vlastný osoh pre poskytovateľov. Firemné neziskovky napríklad okrem vykonávania verejnoprospešných činností prinášajú spoločnosti, ktorá ich založila, aj osoh v podobe reklamy. U fyzických osôb a malých firiem ide zase o podporu aktivít, na ktorých sa podieľajú buď samotné, alebo ich spriaznené osoby.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies