IFAB schválila testovanie videa počas zápasov

NETKY.SK • 5 Marec 2016, 16:33 • 2 min
IFAB schválila testovanie videa počas zápasov

CARDIFF - Rada medzinárodnej futbalovej asociácie (IFAB) v sobotu na svojom 130. výročnom zasadnutí schválila testovanie videozáznamov ako dôkazov pri posudzovaní sporných situácií počas zápasov.

slovakia

left justify in out

O rozhodnutí medzinárodného orgánu schvaľujúceho pravidlá futbalu informoval oficiálny web Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA). Testovanie by malo prebiehať počas dvojročnej lehoty najneskôr od sezóny 2017/2018. Po zavedení bránkového systému, ktorý využijú aj na ME 2016 (skúma, či lopta prešla celým objemom za čiaru), ide o ďalšiu technologickú novinku vo futbale. Podľa IFAB cieľom využitia videozáznamov nie je stopercentná správnosť všetkých výrokov rozhodcov, ale najmä eliminovanie omylov, ktoré majú ďalekosiahle následky na vývoj stretnutia, napríklad chybné verdikty v prípade gólov, červených kariet a pokutových kopov. Zástancom zavádzania moderných technológií do hry je aj novozvolený šéf svetového futbalu Gianni Infantino, prezident FIFA.

Na zasadnutí IFAB schválili aj niektoré ďalšie zmeny v pravidlách. Ak sa jedno z mužstiev dopustí faulu ohodnoteného žltou alebo červenou kartou a protihráč potrebuje ošetrenie, rozhodca umožní krátky zásah lekárov priamo na ploche bez nutnosti hráča opustiť najskôr ihrisko a poskytnúť tak previnilému tímu dočasnú početnú výhodu. IFAB sa tiež zaoberala možnosťou zmeny výkladu pravidiel v súvislosti s tzv. trojitým trestom (pokutový kop, červená karta a následné zastavenie činnosti hráčovi) a povolila testovanie pridania štvrtého striedania v prípade, keď futbalový zápas pokročí do predĺženia.

Zmeny v pravidlách schválené v sobotu v Cardiffe nadobudnú účinnosť od 1. júna 2016, teda deväť dní pred začiatkom ME vo Francúzsku (10. júna - 10. júla). V poradí 131. výročné zasadnutie IFAB sa uskutoční 4. marca 2017 v Londýne.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona