Čiernohorské médiá špekulujú o verziách nehody slovenských turistov na Durmitore

NETKY.SK • 2 August 2010, 07:19 • 2 min
Čiernohorské médiá špekulujú o verziách nehody slovenských turistov na Durmitore

Čiernohorské médiá špekulujú o verziách nehody slovenských turistov na Durmitore

slovakia

left justify in out

img

Čiernohorský denník Dan priniesol dnes dve verzie tragickej nehody turistov zo Slovenska, pri ktorej prišla o život 22-ročná Slovenka a ďalšia utrpela vážne zranenia.
      Traja členovia výpravy sa mali podľa informácií Ministerstva zahraničných vecí SR vrátiť na Slovensko, ako v sobotu (31.7.) potvrdil hovorca MZV Peter Stano.
      K nešťastiu došlo na najvyššom vrchole Durmitoru, nazývanom Terzin bogaz, v piatok asi o 14.00 h v nadmorskej výške 2303 metrov. Štyria slovenskí horolezci - tri ženy a jeden muž - sa podľa neho na riadne vyznačenej trase po pohorí pohybovali bez sprievodcu. Oblasť, v ktorej sa nachádzali, označil čiernohorský denník Pobjeda na svojej internetovej stránke za "veľmi rizikovú".
      "Slovenskí turisti išli po turistickej trase, o ktorej predpokladali, že nie je nebezpečná," citoval veľvyslanca SR v Čiernej Hore Františka Lipku server pressonline.rs. Lipka dodal, že štyria Slováci pricestovali do Čiernej Hory vlakom v pondelok (26.7.) večer.
      Podľa informácií čiernohorskej polície došlo k nešťastiu, keď Slovenka a jej priateľka zišli z horského chodníka a spadli zo skalného útesu, napísal Dan s odvolaním sa na prvé výsledky policajného vyšetrovania.
      Podľa nich sa jedna zo slovenských turistiek pohybovala po extrémne náročnej trase, pričom stratila rovnováhu a pošmykla sa. Jej priateľka sa jej snažila pomôcť, ale zrútila sa zo skaly do priepasti hlbokej približne 300 metrov.
      Druhá verzia prípadu je, že obeti spadol z ramena batoh a pokúšala sa ho chytiť. Stratila pritom rovnováhu a spadla. Jej priateľka sa jej snažila pomôcť, sama sa však pošmykla a len šťastnou náhodou sa jej podarilo zastaviť na okraji priepasti, napísal denník.
      Hneď po prvých správach o nešťastí sa na miesto vydali členovia miestnej záchrannej služby a polície a o niečo neskôr priletel na Durmitor aj vrtuľník s príslušníkmi čiernohorskej horskej služby. Vzhľadom na ťažký a neprístupný terén im trvalo tri hodiny, kým sa dopravili na miesto nehody.
      Vrtuľníkom prišiel na miesto aj slovenský veľvyslanec Lipka a poradca čiernohorského ministra pre mimoriadne situácie Zoran Begovič. "Som veľmi vďačný záchrannej službe Čiernej Hory, ktorá reagovala rekordne rýchlo," povedal Lipka. Na základe nariadenia súdu v Žabljaku transportovali telo mŕtvej Slovenky na oddelenie súdneho lekárstva nemocnice v hlavnom meste Podgorica, kde vykonajú pitvu. Druhá Slovenka utrpela ťažšie zranenia v oblasti hlavy.
      Sestra obete, ktorá bola tiež členkou výpravy, utrpela ťažký šok a aj ju ošetrili v nemocnici v Podgorici, uviedli noviny Dan.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona