Čierna Hora zrejme dostane na summite EÚ štatút kandidátskej krajiny

NETKY.SK • 10 December 2010, 08:35 • 2 min
Čierna Hora zrejme dostane na summite EÚ štatút kandidátskej krajiny

Čierna Hora zrejme dostane na summite EÚ štatút kandidátskej krajiny

slovakia

left justify in out

img

Lídri Európskej únie, ktorí sa na budúci týždeň stretnú na summite v Bruseli, pravdepodobne pridelia Čiernej Hore kandidátsky štatút EÚ. Zdroje to dnes uviedli nemeckej tlačovej agentúre DPA.
      Európska komisia (EK), výkonná moc Európskej únie, v novembri rozhodla, že balkánska krajina je už na tento krok pripravená, a tak konečné rozhodnutie ostáva na jednotlivých vládach únie.
      Podľa návrhu dokumentu, ktorý mala možnosť vidieť DPA, ministri zahraničných vecí členských krajín EÚ na stretnutí v pondelok 13. decembra majú schváliť, aby odporúčanie Európskej komisie "vzala do úvahy" únia na summite lídrov, naplánovanom na 16.-17. decembra.
      Istý diplomat vyjadril pravdepodobnosť, že rozhodnutie lídrov EÚ bude kladné, lebo "inak nebude mať zmysel posúvať záležitosť hore".
      Z textu šéfov diplomacií je však jasné, že Čierna Hora má stále množstvo nedostatkov. Musí vyvinúť väčšie úsilie napríklad v reforme verejnej správy, v odstraňovaní zločinnosti a korupcie a v zabezpečení slobody médií.
      Z tohto dôvodu balkánska krajina zrejme nedostane presný termín začatia prístupových rokovaní EÚ, naznačil iný diplomat.
      Keď už rokovania začnú, podľa očakávania budú trvať najmenej päť rokov. Ak Čierna Hora dostane "zelenú" na budúci rok, krajinu pravdepodobne neprivítajú v EÚ skôr ako v rokoch 2018-2020.

Zdroj: TASR/DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies