IEA ráta s výrazným poklesom dopytu po uhlí, dôležitý je vývoj v Číne

NETKY.SK • 18 December 2015, 13:39 • 2 min
IEA ráta s výrazným poklesom dopytu po uhlí, dôležitý je vývoj v Číne

PARÍŽ - Medzinárodná agentúra pre energetiku (IEA) počíta s výrazným spomalením rastu svetového dopytu po uhlí. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Do roku 2020 počíta IEA vo svojom strednodobom trhovom výhľade s ročným nárastom o 0,8 %. To by bol jasný zlom v porovnaní s uplynulým desaťročím, keď dopyt po uhlí v priemere ročne rástol o vyše 4 %. Dôvodom je predovšetkým vývoj v Číne, kde sa podľa aktuálnych údajov spotrebováva menej uhlia. Vlani sa spotreba uhlia prvýkrát od 90. rokov 20. storočia mierne znížila.

 

"Prestavba čínskej ekonomiky a ekologickej politiky po celom svete, vrátane parížskej klimatickej dohody, zrejme ešte viac zabrzdí dopyt po uhlí," uviedol šéf IEA Fatih Birol. Na klimatickej konferencii v Paríži sa 195 štátov dohodlo na obmedzení emisií skleníkových plynov. IEA predpokladá, že výsledky klimatického summitu budú mať negatívny vplyv na trh s uhlím predovšetkým v dlhodobom horizonte a menej v najbližších piatich rokoch.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies