Židovská komunita vo svete i v SR dnes slávi začiatok Nového roka 5771

NETKY.SK • 9 September 2010, 11:30 • 2 min
Židovská komunita vo svete i v SR dnes slávi začiatok Nového roka 5771

Židovská komunita vo svete i v SR dnes slávi začiatok Nového roka 5771

slovakia

left justify in out

img

Na dnešný 9. september pripadá podľa židovského kalendára začiatok Nového roka - Roš Hašana (Hlava roka). Ako pri všetkých židovských sviatkoch jeho slávenie sa začalo už v predvečer, teda v stredu po západe Slnka, obvykle sa konajú bohoslužby v synagógach.
      Slávenie sviatku Roš Hašana trvá dva dni (v tomto roku 9. a 10. septembra) a členovia židovskej komunity na celom svete teraz vítajú Nový rok 5771.
      Židovský Nový rok je dňom účtovania za všetky skutky predchádzajúceho roka. Podľa tradície na Roš Hašana Boh rozhoduje o osude každého človeka v nadchádzajúcom roku a skúma jeho minulosť. Veriaci sa naň pripravujú už počas predchádzajúceho mesiaca starého roka. Táto príprava má ľudí vytrhnúť z náboženskej ľahostajnosti a obrátiť ich myslenie k Bohu, ktorého príkazy počas minulého roka porušili. Podstatou sviatku je duchovné znovuzrodenie, obnovenie duchovnej vitality.
      Sviatok Roš Hašana je v Talmude spomínaný ako výročie šiesteho dňa stvorenia sveta. Je teda spomienkou na začiatok bytia, ale súčasne dňom, na ktorý sa viaže nádej do budúcnosti a dňom zodpovednosti pred Bohom.
      Tento sviatok nie je spojený s hlučnými oslavami či pitím alkoholu, je to deň zamyslenia sa človeka nad sebou, meditácie. Rodiny a priatelia sa schádzajú pri slávnostnej večeri. Jedáva sa okrem iného ryba a zvykom je podávať niečo sladké. Jabĺčko namočené do medu je symbolom toho, že začínajúci rok by mal byť sladký.
      Roš Hašana otvára rad sviatočných dní nazývaných vysoké sviatky a je spojený s najvýznamnejším sviatkom židovského roka Dňom zmierenia - Jom Kipur, nazývaný tiež dlhý alebo pôstny deň. V tomto roku Jom Kipur pripadá na 18. septembra. Je vyvrcholením Dní pokánia od Nového roka a je to sviatok, na ktorý sa vzťahuje Tórou predpísaný úplný pôst.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona