Identita osoby, ktorá sa mala zapojiť do útokov na New York, bude už čoskoro odhalená

NETKY.SK • 13 September 2019, 09:12 • 2 min
Identita osoby, ktorá sa mala zapojiť do útokov na New York, bude už čoskoro odhalená

WASHINGTON - Americké úrady oznámili, že odhalia dlhodobo utajovanú totožnosť osoby podozrivej z toho, že nariadila dvom saudskoarabským úradníkom, aby pomohli členom komanda z 11. septembra 2001. Toto rozhodnutie Spojených štátov spôsobí zrejme Saudskej Arábii problémy.

slovakia

left justify in out

Príbuzní obetí útokov, ktorí žalujú Saudskú Arábiu za poskytnutie materiálnej pomoci teroristickej sieti al-Káida, doteraz opakovane a bezúspešne vyzývali, aby bol režim utajenia, ktoré sa týka spomínanej osoby, zrušený.

 

img

 

"Vzhľadom na výnimočnú povahu tohto prípadu sa (americký Federálny úrad pre vyšetrovanie) FBI a ministerstvo spravodlivosti rozhodli, že im vyhovejú," uvádza sa v dokumente zaslanom na súd.

 

Saudská Arábia, ktorá odmieta akúkoľvek účasť útokov na USA, doteraz tvrdo bojovala, aby zabránila ďalšiemu konaniu vo veci zverejnenia totožnosti danej osoby. Ak by sa preukázala jej zodpovednosť, pozostalí by mohli žiadať veľké kompenzácie.

 

img

 

Komandá, ktoré sa zmocnili štyroch lietadiel a dvoma z nich narazili do budov Svetového obchodného centra (WTC) v New Yorku, mali 19 členov a 15-ti z nich boli občanmi Saudskej Arábie. Oficiálna správa z roku 2002 vinila z financovania niektorých členov komanda dvoch saudskoarabských úradníkov pôsobiacich v USA. Tieto obvinenia však neboli podporené žiadnymi dôkazmi.

 

img

 

Vyšetrovacia správa FBI z roku 2012 obsahuje vetu, že "existujú dôkazy, že XXX nariadil al-Bayoumimu a al-Thumairymu, aby pomohli únoscom" lietadiel. Blízki obetí veľmi dlho bojujú za to, aby mali prístup k tejto celej správe. Ministerstvo spravodlivosti súhlasilo s odtajnením mena "tretej" osoby, ale nie je ochotné zverejniť zvyšné časti správy. Zdôraznilo tiež, že citovaná veta je "len teória vyšetrovateľov v danom čase, a nejde o objektívny opis faktov".

 

img

 

Americký Kongres prelomil v septembri 2016 veto vtedajšieho prezidenta Baracka Obamu a schválil návrh zákona o uplatnení spravodlivosti voči sponzorom terorizmu, ktorý umožňuje rodinám obetí útokov z 11. septembra 2001 podať žalobu proti Saudskej Arábii. Obama potom v liste zaslanom zákonodarcom uviedol, že prehlasovanie jeho veta by mohlo mať ničivé následky pre americké jednotky v zahraničí. Varoval tiež, že zákon by sa mohol obrátiť proti USA a žalovať by ich mohli občania iných krajín.

 

img

 

V Spojených štátoch sa v minulosti už viackrát objavili predpoklady, že orgány Saudskej Arábie ignorovali činnosť al-Káidy a mohli dokonca mať kontakty s touto teroristickou organizáciou. Rijád však odmieta akúkoľvek účasť na útokoch. Uviedol tiež, že predá svoje miliardové aktíva v Spojených štátoch aby zabránil ich prípadnému zhabaniu po súdnych sporoch.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona