Ideme do tvrdého lockdownu, pripravte sa!

NETKY.SK • 14 December 2020, 18:15 • 2 min
Ideme do tvrdého lockdownu, pripravte sa!

BRATISLAVA – Vláda sa dohodla na konečnom termíne, kedy bude na Slovensku platiť tvrdý lockdown. Od pondelka (21. decembra) sa krajina uzavrie.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Ľudia si tak už konečne môžu čiastočne vydýchnuť a naplánovať si ešte pár dní pred vianočnými sviatkami. Od pondelka (21.decembra) bude v krajine platiť tvrdý lockdown, avšak len s niekoľkými výnimkamiPo mimoriadnom rokovaní vlády to oznámili koaličný partneri.  

 

Lockdown a zákaz vychádzania

Po rokovaní vlády, ktorá trvala niekoľko hodín, túto skutočnosť potvrdil aj samotný minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO). „Sprísnenie opatrení sa nebude týkať iba zatvorenia niektorých obchodných prevádzok. V hre je aj zákaz vychádzania. Musíme konať tak, aby sme čo najviac zastavili šírenie nákazy," informoval verejnosť Krajčí.

 

img

 

Ako dodal, viac podrobností sa Slováci a Slovenky dozvedia až v utorok (15. decembra). Zároveň bude platiť tzv. COVID automat, ktorým sa bude Slovensko riadiť po skončení lockdownu. Termín ukončenia však aktuálne nie je známy. 

 

Prečítajte si tiež: Matovič sa snaží zohnať milióny antigénových testov. Má v rukáve nejaký náhradný plán ako sa vyhnúť lockdownu?

 

COVID automat sa bude riadiť semaforom

Tento návrh podporil aj podpredseda vlády a minister hospodárstva Richard Sulík, ktorý vyzdvihol jasný plán podľa ktorého sa môžu ľudia riadiť začiatkom Nového roka.

 

„Ľudia budú vedieť, čo ich čaká, keď sa situácia vyvinie tak či onak,“ skonštatoval Sulík s tým, že spomínaný COVID automat pritom vychádza z navrhovaného semaforu, ktorý navrhovala ešte pred časom strana SaS, avšak s jedným malým rozdielom.

 

img

 

Budú platiť celoplošné opatrenia ak počet hospitalizovaných pacientov v nemocniciach presiahne 1500, reprodukčné číslo šírenia sa bude nachádzať nad 1,1 a počet denne pozitívnych prípadov bude viac ako tisíc.

 

„Takúto dohodu budeme podporovať aj my. Budú to prísne opatrenia, ale bohužiaľ sa im nevyhneme," povedal šéf rezortu hospodárstva. Lockdown bude platiť od pondelka (21. decembra), kedy sa zatvoria všetky obchody okrem potravín, lekární, drogérií, čerpacích staníc či obchodov s chovateľskými potrebami.

 

S najväčšou pravdepodobnosťou bude platiť aj zákaz vychádzania, kedy by mohli ľudia zo svojich domovov vychádzať iba v prípade, že idú do práce, do obchodu, k lekárovi či na prechádzku v rámci svojho okresu. O tom však ešte bude v stredu rokovať vláda, kde sa má prijať definitívne rozhodnutie.

 

Správu budeme aktualizovať. 

 

Mohlo by vás zaujímať: COVID automat a čo o ňom doteraz vieme



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies