Ideálnu dovolenku ponúkajú nielen pláže, ale aj európske mestá

NETKY.SK • 20 Jún 2011, 08:14 • 2 min
Ideálnu dovolenku ponúkajú nielen pláže, ale aj európske mestá

Ideálnu dovolenku ponúkajú nielen pláže, ale aj európske mestá

slovakia

left justify in out

img

Ideálna dovolenka nemusí znamenať len oddychovanie na pláži, pokiaľ niekto uprednostňuje aktívny pohyb a vyhľadáva zážitky, môže využite voľno na cestovanie a spoznávanie miest. "Mestá ponúkajú celoročne zaujímavé kultúrne podujatia, festivaly, športové udalosti, navyše v nich nájdete množstvo krásnych historických pamiatok, či prírodných úkazov. Ak ste si naplánovali na dovolenku len niekoľko dní, využite ich napríklad na predĺžené víkendy v európskych destináciách," povedal pre TASR Ladislav Olcsváry, riaditeľ hotela Mercure Bratislava Centrum.
      Napríklad škótske mesto Glasgow má 13 múzeí, 70 parkov a záhrad, množstvo obchodov, butikov. "Milovníci módnych trendov by mali navštíviť jeho pešiu zónu - Golden Z, kde nájdu outlety všetkých top značiek. Ak chcete vidieť mesto ako na dlani, vyberte sa na maják, odkiaľ získate nádherný výhľad na Kelvingrove múzeum a galériu, Necropolis, viktoriánsky cintorín," radí Olcsváry. Mesto odporúča navštíviť v polovici augusta, kedy sa tu koná medzinárodný hudobný festival gájd. Pri ubytovaní sa podľa jeho slov treba spoliehať na hotelové siete, ktoré garantujú kvalitu.
      Nemecký Berlín označil Olcsváry za mesto kontrastov, keďže je historické a moderné, ako aj spája kultúru východnej a západnej Európy. Mesto ponúka 180 múzeí, 150 divadiel alebo 300 galérií. Tí, ktorých zaujíma história, si môžu pozrite zvyšky berlínskeho múru, hraničný priechod Checkpoint Charlie či Pergamenove múzeum. "Odporúčam navštíviť Berlín v septembri, kedy sa koná veľtrh súčasného umenia Artforum Berlín," uviedol s tým, že v tomto období možno nájsť aj zľavy v hoteloch.
      Francúzske Marseilles uspokojí podľa Olcsváryho každého cestovateľa. Známe je napríklad stavbami ako bazilika Notre-Dame de la Garde, či Sacré-Coeur, katedrála Sainte-Marie alebo Saint-Victor Abbey. Vidieť tu možno aj historické monumenty ako pevnosti Saint-Jean a Saint-Nicholas, väzenie Château d’If, ktoré preslávil román Alexandre Dumasa, Gróf Monte Christo. "Navštívte Marseilles v októbri, koná sa festival Fiesta des Suds, na ktorom vystupuje množstvo umelcov a hudobníkov. Okrem toho v nedeľu ráno bývajú múzeá a výstavy zadarmo," poukázal s tým, že aj hotely ponúkajú zvýhodnené ubytovacie balíčky.
      Španielske zelené mesto Madrid, ktoré má po Tokiu najviac stromov, je známe množstvom parkov a záhrad, od parku Retiro, k El Capricho až po Kráľovské botanické záhrady. Na námestí Plaza Mayor si možno kúpiť rôzne druhy tradičného jedla tapas. Cestovatelia, ktorých láka móda, môžu zase zájsť do časti Salamanca, tí, ktorí hľadajú avantgardné umelecké galérie, by nemali vynechať časť Chueca. "V meste je viac ako 16.000 taxíkov, spoznáte ich podľa červeného pásu na dverách. Čo sa týka ubytovania, pokiaľ zostanete dlhšie ako dve noci, informujte sa na cenu raňajok, nie v každom hoteli za ne platíte extra," uzavrel Olcsváry.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies