Ide o vopred pripravený scenár osobnej pomsty

NETKY.SK • 6 August 2010, 07:39 • 2 min
Ide o vopred pripravený scenár osobnej pomsty

Ide o vopred pripravený scenár osobnej pomsty - Politika Predseda Najvyššieho súdu (NS) SR Štefan Harabin sa už teší na to, ako vyjde najavo, že ho chcú stíhať len za dodržiavanie zákona. A tiež za to, že ministrovi financií Ivanovi Miklošovi zabránil v p

slovakia

left justify in out

Predseda Najvyššieho súdu (NS) SR Štefan Harabin sa už teší na to, ako vyjde najavo, že ho chcú stíhať len za dodržiavanie zákona. A tiež za to, že ministrovi financií Ivanovi Miklošovi zabránil v porušovaní zákonov a útokoch na súdnu nezávislosť. Uvádza sa v reakcii, ktoré dnes poskytol TASR tlačový a informačný odbor NS SR na dnešné vyjadrenia ministra Mikloša ku kauze odmietania vládneho auditu zo strany NS.  
      Podľa Harabinových slov ide o vopred pripravený scenár osobnej pomsty po línii ministrov spravodlivosti Daniela Lipšica, Lucie Žitňanskej a uvedeného Mikloša. Ako predseda NS pripomenul, najskôr to bolo odňatie ochranky, potom nezákonné prepustenie jeho manželky a teraz uloženie nezákonnej pokuty sudcovi.
      Mikloš dnes na tlačovej besede v Bratislave informoval, že zvažuje podanie trestného oznámenia na Harabina. Podľa neho predseda NS zneužíva právomoci verejného činiteľa.
      Minister za mylný a absurdný považuje názor predsedu NS, že hospodárenie s jeho prostriedkami môže kontrolovať len Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ). Šéf rezortu financií dnes tiež rozhodol o odňatí viac ako 165 tisíc eur vyčlenených pre nových 36 zamestnancov, pričom na NS bolo voľných ešte 29 pracovných miest.
      Pripomenul, že MF bude v záujme toho, aby sa kontrola uskutočnila, opakovane využívať inštitút pokút. MF doručí právoplatné rozhodnutie o uložení pokuty 33.000 eur pre NS a 1.000 eur pre samotného Harabina najskôr 6. septembra. Ak Harabin bude naďalej brániť uskutočneniu kontroly, Mikloš môže rozhodnúť o udelení ďalšej sankcie.
      Nevylučuje ani, že spor skončí na súde, pričom nemá pochybnosti o jeho výsledku, keďže vyjadrenia všetkých, aj nezainteresovaných inštitúcií dali za pravdu MF, že má právo kontrolu vykonať.
      Kauza MF verzus NS sa ťahá od minulého týždňa. Spomínaná kontrola sa mala pôvodne uskutočniť v utorok 27. júla. Na žiadosť NS sa termín posunul na štvrtok 29. júla. Keď však v dohodnutom termíne prišla kontrolná skupina na súd, jeho predseda znemožnil audit spochybnením platnosti poverenia. Minister ho podpísal 21. júla s tým, že kontrola sa môže konať od 27. júla. Ak by podľa NS rezort financií priniesol poverenie s dátumom 29. júla, mohli začať kontrolu okamžite.
      MF sa pokúsilo o ďalší audit v pondelok 2. augusta. Vzhľadom na to, že pokus nedopadol úspešne, rozhodol sa Mikloš udeliť NS aj samotnému Harabinovi vyššie uvedené pokuty. Podľa Harabina sa minister týmto krokom opäť raz usvedčil z účelovosti a z neznalosti existujúceho právneho stavu.
      Kontrolóri rezortu financií sa doteraz štyrikrát neúspešne pokúsili dostať na NS. Preveriť chcú efektívnosť, účelnosť a zákonnosť nakladania s finančnými prostriedkami. Podobné kontroly sa uskutočnili v rokoch 2007 a 2009, informoval minister.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies