Iconito so Zemplínom vydali dvojalbum Korene

NETKY.SK • 20 December 2022, 11:30 • 2 min
Iconito so Zemplínom vydali dvojalbum Korene

BRATISLAVA - Slovenská skupina Iconito a Folklórny súbor Zemplín vydali dvojalbum Korene s ľudovými skladbami v modernom šate. Venovaný je rovnomennému projektu, ktorého cieľom je poukázať na dominanty a rôznorodosť jednotlivých regiónov Slovenska inak.

slovakia

left justify in out

Autori upozorňujú, že piesne na dvojalbume nie sú iba "recykláciou" hitov popovej kapely ozvláštnených ľudovými úpravami. "Výsledkom je prezentácia osobitého štýlu kapely prepojeného s ľudovou hudbou FS Zemplín," dodávajú k albumu, na ktorom je 29 prerobených ľudových skladieb do formy populárnych piesní. "Piesne sú upravené tak, aby aj človek znalý folklóru nadobudol pocit, že nevychádzajú z pôvodnej ľudovej tvorby, ale, naopak, vznikli ako populárne piesne s odkazom na tradíciu," dodávajú autori. Podobne ako projekt Korene aj album je venovaný šiestim folklórnym regiónom a častiam Slovenska – Myjave, Podpoľaniu, Horehroniu, Kysuciam a Terchovskej doline, Goralom a Zemplínu. "Album je zároveň soundtrackom celovečerného predstavenia projektu Korene v plnom hudobnom rozsahu. Niektoré z piesní sú preto inštrumentálne hudobné podklady pre choreografie," dodáva PR manažérka Jana Trellová. Skladba Ja bývam na jame, ty bývaš na vŕšku patrí v rámci projektu a albumu pod blok Podpoľanie. Vychádza z pôvodne ľudovej piesne, ktorú upravili do duetu. "Všetky skladby v rámci projektu vysoko štylizujeme, meníme a upravujeme do podoby populárnych piesní. Pôvodná pieseň bola teda výpoveďou dievčiny z podpolianskeho kraja o nenaplnenej láske. V minulosti bolo časté, že si rodiny dohodli plánované manželstvo. Rovnako tak bolo častým javom odchod mládencov na vojny, ktorí sa so svojimi frajerkami v mnohých prípadoch lúčili už navždy," objasňuje Kristián Dufinec z Iconita k pôvodnej dievčenskej piesni, ktorú upravili na duet pre mužský a ženský hlas. "Celý príbeh sa odohráva v hlave nášho mládenca. Dej videoklipu je akousi predstavou, ktorá sa deje v jeho hlave. Sólo spev je v podaní nášho klávesáka Silva Michalenka a tanečnice FS Zemplín Diany Papcunovej," uzavrel Dufinec.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies