Ibrahimovičovi a fanúšikom Švédov zostanú už len spomienky

NETKY.SK • 23 Jún 2016, 10:56 • 2 min
Ibrahimovičovi a fanúšikom Švédov zostanú už len spomienky

NICE - Švédsko je malá krajina a len ťažko nájdeme futbalistu podobného Ibrahimovičovi. On bol výnimočný a unikátny.

slovakia

left justify in out

Slová švédskeho trénera Erika Hamréna krátko po vypadnutí jeho zverencov z diania na majstrovstvách Európy vo Francúzsku sú aj epilógom reprezentačnej kariéry Zlatana Ibrahimoviča. Tridsaťštyriročný univerzálny útočník sa na rozdiel od Portugalčania Cristiana Ronalda nedočkal gólu aj na svojom štvrtom európskom šampionáte a do reprezentačného dôchodku sa pobral bez fanfár. Švédsko v troch zápasoch na francúzskom Eure nielen že ani raz neskórovalo pričinením vlastného hráča, ale v súčte získalo jediný bod a predviedlo len tri strely na bránku. Aj to až v záverečnom súboji proti Belgicku (0:1).


"Dúfal som, že koniec reprezentačnej kariéry Zlatana Ibrahimoviča bude krajší. To isté platí pre Isakssona a Källströma, ktorí toho tiež veľa odviedli v národnom drese a tiež to bol proti Belgičanom pre nich posledný zápas," skonštatoval kormidelník Švédov Hamrén na webe UEFA.


Potomok bosnianskeho otca a chorvátskej matky Ibrahimovič od 7. októbra 2001 až do 22. júna 2016 nazbieral 116 reprezentačných štartov, ktoré okorenil 62 gólmi. Na rozdiel od klubovej úrovne s národným tímom nikdy nedosiahol prenikavý úspech asi aj preto, že zo silnej generácie švédskych futbalistov z 90. rokov 20. storočia si stihol zahrať len s Henrikom Larssonom. Jediným úspechom Ibrahimoviča v žlto-modrom drese s národným symbolom Švédska je postup do štvrťfinále a celkové 7. miesto na ME 2004 v Portugalsku.


"Som sklamaný z toho, že sme sa rozlúčili už po skupinovej fáze. Vždy však budem rád spomínať na reprezentačný dres, zostanú mi fantastické spomienky. Už len účasť na štyroch majstrovstvách Európy je pekný počin, veď som veľakrát reprezentoval Švédsko na vrcholnom podujatí," cituje Ibrahimoviča portál BBC.


Jediný futbalista, ktorý strelil gól v Lige majstrov v dresoch šiestich rôznych klubov (Ajax Amsterdam, Juventus Turín, Inter Miláno, FC Barcelona, AC Miláno, Paríž St. Germain) si krátko zaspomínal aj na začiatok svojej cesty za úspechom vo futbale. Ako malý chlapec sa musel prebíjať životom na uliciach prímestskej štvrte Rosengaard v Malmö, známej častými nepokojmi v pestrých, no výbušných komunitách prisťahovalcov. "Môj futbalový príbeh sa začal niekde v Rosengaarde na miestach, ktorým ľudia hovoria ghetto. Mal som ťažké detstvo, ale napokon som sa stal Švédom a prijal túto krajinu za svoju. A už to tak navždy zostane," reagoval takmer dvojmetrový "Ibra" na webe thelocal.se.


Ibrahimovič bol svojský nielen na trávniku, ale aj mimo neho. Pre niektorých veľkohubý až arogantný, pre ďalších autor tých najkrajších gólov, aké len vo futbale môžu padnúť. Jeden z najpamätnejších reprezentačných strelil v novembri 2012 v prípravnom súboji v Štokholme Angličanom, keď otočený chrbtom k bránke využil vybehnutie Joea Harta a z vyše 25 m "vystrihol nožničky" do futbalovej histórie. V tom zápase Švédi zdolali Angličanov 4:2 a všetky štyri góly domácich mali jediného autora - Ibrahimoviča.


Odchod už takmer legendy futbalu z reprezentačnej scény sprevádza aj viacero zaujímavých reakcií. "Nie vždy to bolo dobré a bezproblémové, ale zostanú len tie krajšie spomienky," napísal o Ibrahimovičovi v reprezentácii Švédska Expressen. "Hral si magický futbal, bol si jedinečný. Ďakujem tvojím rodičom, že sa rozhodli prísť do Švédska ako utečenci," vyjadril sa jeden z fanúšikov Hans Rosling na twitteri.


Belgický stredopoliar Eden Hazard sa stal v stredu v Nice mužom zápasu, po ktorom sa Ibrahimovič rozlúčil s reprezentačnou kariérou. Hazard k tomu výstižne poznamenal: "Zlatan urobil pre reprezentáciu počas kariéry veľmi veľa a chápem, že ešte chcel chvíľu pokračovať. My sme však mali rovnaký cieľ ako Švédi a podarilo sa nám kvalifikovať do ďalšej fázy. Nepochybujem, že on veľkým hráčom zostane, ibaže už len na klubovej úrovni."

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies