IATA počíta v 2. štvrťroku s výrazným prepadom zisku aerolínií

NETKY.SK • 4 August 2011, 09:33 • 2 min
IATA počíta v 2. štvrťroku s výrazným prepadom zisku aerolínií

IATA počíta v 2. štvrťroku s výrazným prepadom zisku aerolínií

slovakia

left justify in out

img

Vysoké ceny ropy tvrdo postihli zisky svetových aerolínií v 2. štvrťroku, aj keď európski prepravcovia zaznamenali určité zotavenie, keď ich zisky v rovnakom období pred rokom zasiahol popol z islandskej sopky. Uviedlo to dnes Medzinárodné združenie leteckých dopravcov (IATA).  
      Podľa združenia hospodárske výsledky niektorých leteckých spoločností naznačujú, že aerolínie na celom svete združené v IATA by mali za 2. štvrťrok tohto roka dosiahnuť zisk asi 1,04 miliardy USD (727,27 milióna eur). To by znamenalo veľký prepad oproti zisku za rovnaké obdobie vlani, keď asi 230 leteckých spoločností zaznamenalo zisk 2,8 miliardy USD.
      "Vzorka (spoločností) je zatiaľ veľmi malá na presnejší odhad, no zdá sa, že pod najväčším tlakom budú ázijské aerolínie, zatiaľ čo európske zlepšili svoje prevádzkové zisky," uviedla IATA. Dôvodom bol fakt, že európskym firmám zasiahol do výsledkov v 2. štvrťroku 2010 výbuch islandskej sopky, ktorý prerušil leteckú dopravu v Európe.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona