Číňania znižujú nákup amerických štátnych dlhopisov

NETKY.SK • 11 August 2010, 07:29 • 2 min
Číňania znižujú nákup amerických štátnych dlhopisov

Číňania znižujú nákup amerických štátnych dlhopisov

slovakia

left justify in out

img

Americká peňažná politika zneisťuje čínske vedenie. Čína stráca dôveru vo finančnú silu Spojených štátov a svoje devízové rezervy investuje do krátkodobých papierov Japonska. To sa deje na úkor USA.
      Čína kúpila v júni japonské bondy za 456,4 miliardy JPY (4,03 miliardy eur). Rekord však dosiahla v máji, keď do nich investovala 735,2 miliardy JPY.
      Tieto operácie prišli v čase, keď sa vlády na celom svete a centrálni bankári obávajú, že sa Spojené štáty dostanú do novej etapy hospodárskej krízy. So sebou by mohli strhnúť ďalšie štáty, medzi nimi by sa mohlo byť aj Nemecko.
      Číňania spôsobujú problémy aj japonskej vláde. Aj v dôsledku čínskych investícií do japonskej meny jen zosilnel tak výrazne, že zhoršuje vyhliadky japonských koncernov na úspech na svetovom trhu. Ak sa situácia nezmení, deflácia na ostrovoch sa prehĺbi. Jen od začiatku mája spevnel voči čínskemu jüanu o 15 %.
      V Spojených štátoch sa nezlepšuje situácia najmä na trhu práce. Pesimisti tvrdia, že najsilnejšia ekonomika sveta pôjde po tej istej ceste ako Japonsko, dostane sa do deflácie spotrebiteľských cien.
      Ide o veľké a závažné záležitosti. Čínske devízové rezervy dosiahli koncom júna 2,45 bilióna USD (1,87 bilióna eur) a z nich najmenej 860 miliárd investovali Číňania do amerických štátnych dlhopisov. Peking ešte začiatkom minulého roku varoval americké vedenie, že sa obáva o bezpečnosť svojich investícií. Ale to bolo všetko. Čínska centrálna banka potom pokračovala v nákupe amerických bondov. Washington sa však musí obávať chvíle, v ktorej začne Peking predávať svoje dolárové rezervy. Americká mena by sa začala znehodnocovať.
      Novým spôsobom začínajú Číňania investovať devízy, ktoré získavajú v poslednom čase. Peking zatiaľ zrejme nevie, ktorá alternatíva voči dolárovým papierom bude výhodnejšia. Peking po prvýkrát kúpil japonské vládne dlhopisy za väčšiu sumu na začiatku tohto roku. Z nich bol len zlomok s dlhou lehotou splatnosti. Číňania nakupujú predovšetkým krátkodobé dlhopisy, najčastejšie splatné do roka. O týchto papieroch sa tvrdí, že sa dajú na burzách ľahko speňažiť.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies