Ian McKellen získal titul Freemen of the City of London

NETKY.SK • 31 Október 2014, 09:57 • 2 min
Ian McKellen získal titul Freemen of the City of London

LONDÝN - Anglickému hercovi Ianovi McKellenovi vo štvrtok odovzdali britské vyznamenanie Freemen of the City of London za činnosť v oblasti práv gejov a lesieb.

slovakia

left justify in out

Titul, ktorý v hlavnom meste Veľkej Británie udeľujú už od stredoveku, je obdobou symbolických kľúčov od mesta. Herec si ho vyslúžil ako jeden zo spoluzakladateľov nadácie Stonewall UK i za to, že podporuje londýnsky Pride. Okrem toho pomáha aj organizácii The Albert Kennedy Trust, ktorá sa stará o lesby, gejov, bisexuálnych a transrodových mladých ľudí bez domova. Sedemdesiatpäťročný rodák z mesta Burnley si ocenenie prevzal v priestoroch Guildhall z rúk londýnskej primátorky Fiony Woolf, ktorá ho označila za "výnimočného herca" a "neúnavného bojovníka za rovnoprávnosť". V minulosti tento titul získali napríklad aj herečka Joan Collins, herec Michael Caine, speváčka Annie Lennox, módny návrhár Jimmy Choo, princezná Diana, hudobník Bob Geldof, operní speváci Plácido Domingo a Luciano Pavarotti či spisovateľka J.K. Rowling.

 

Filmový, televízny a divadelný herec Ian McKellen je širšej verejnosti známy predovšetkým ako Gandalf z filmovej trilógie Pán prsteňov (2001, 2002 a 2003) alebo ako Magneto z filmov o X-Menoch (2000, 2003, 2006, 2014). Úlohu čarodejníka Gandalfa si zopakoval aj v trojdielnej adaptácii románu Hobit (1937) J. R. R. Tolkiena. Záverečnú časť trilógie s názvom Hobit: Bitka piatich armád uvedú do slovenských kín 11. decembra. Okrem toho účinkoval aj v snímkach ako Rasputin (1996), Nadaný žiak (1998), Bohovia a monštrá (1998) či Da Vinciho Kód (2006) a mnohí ho označujú za jedného z najvýznamnejších žijúcich britských hercov. McKellen, ktorý sa netají svojou homosexuálnou orientáciou, je známy aj ako aktívny bojovník za práva gejov a lesieb. Držiteľ prestížnej divadelnej ceny Tony a dvoch nominácií na Oscara dostal v roku 1991 rytiersky titul od britskej kráľovnej Alžbety II. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies