Ian McKellen bude sprevádzať po filmovacích lokáciách

NETKY.SK • 26 Január 2016, 15:39 • 2 min
Ian McKellen bude sprevádzať po filmovacích lokáciách

BRATISLAVA - Anglický herec Ian McKellen sa ujme úlohy sprievodcu po filmovacích lokáciách snímky Richard III. (1995).

slovakia

left justify in out

Prehliadky so 76-ročným predstaviteľom titulnej úlohy filmu nakrúteného na motívy hry Williama Shakespeara budú súčasťou špeciálneho programu Britského filmového inštitútu (BFI). Podujatie sa koná pri príležitosti 400. výročia úmrtia svetoznámeho dramatika, ktorý zomrel 23. apríla 1616.


Záujemcovia a záujemkyne budú môcť v rámci prehliadok navštíviť napríklad londýnsku stanicu St Pancras alebo elektráreň Battersea, ktoré použili pri nakrúcaní snímky v réžii Richarda Loncraina. “Myslel som si, že by bolo zábavné voziť sa autobusom po tých budovách a hovoriť: ‘Pozrite sa, tu sme boli.’ A potom by v autobuse premietli úryvky z toho filmu,” priblížil McKellen svoj zámer.


V rámci programu s názvom BFI uvádza Shakespeara vo filme, sa uskutočnia prehliadky k 18 adaptáciám hier slávneho tvorcu. Podujatie, ktoré potrvá niekoľko mesiacov a navštívi 110 krajín, odštartoval McKellen v pondelok v Londýne. “Krása Shakespeara je v tom, že veľmi vnímal ľudskú povahu. Veľmi sa zaujímal o celý rad ľudí od horných vrstiev spoločnosti až po jej spodok a všetko medzitým. Presne rozumel našim emóciám a naším motívom, a tiež je stále aktuálny,” vyhlásil McKellen, ktorý si zahral vo viacerých adaptáciách Shakespearových hier.


Filmový, televízny a divadelný herec Ian McKellen je širšej verejnosti známy predovšetkým ako Gandalf z filmovej trilógie Pán prsteňov (2001, 2002 a 2003) alebo ako Magneto z filmov o X-Menoch (2000, 2003, 2006, 2014). Úlohu čarodejníka Gandalfa si zopakoval aj v trojdielnej adaptácii románu Hobit (1937) J. R. R. Tolkiena z rokov 2012 - 2014. Okrem toho účinkoval aj v snímkach ako Rasputin (1996), Nadaný žiak (1998), Bohovia a monštrá (1998) či Da Vinciho Kód (2006) a mnohí ho označujú za jedného z najvýznamnejších žijúcich britských hercov. McKellenovi za aktivity v boji za práva gejov a lesieb udelili britské vyznamenanie Freemen of the City of London. Držiteľ prestížnej divadelnej ceny Tony, Zlatého glóbusu a dvoch nominácií na Oscara dostal v roku 1991 rytiersky titul od britskej kráľovnej Alžbety II.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona