Žiadny zoznam odvolávaných veľvyslancov som nedal vyhotoviť

NETKY.SK • 26 Júl 2010, 06:57 • 2 min
Žiadny zoznam odvolávaných veľvyslancov som nedal vyhotoviť

Žiadny zoznam odvolávaných veľvyslancov som nedal vyhotoviť

slovakia

left justify in out

Minister zahraničných vecí Mikuláš Dzurinda nevie nič o zozname veľvyslancov, ktorí by mali opustiť svoje pozície. "Žiadny som ani nedal vyhotoviť," reagoval pre TASR. Považuje sa za človeka, ktorý nie je zástancom čistiek, ale naopak, má zmysel pre prirodzenosť krokov.
Jeho predchodca Miroslav Lajčák nedávno pre TASR uviedol, že medzi ľuďmi kolujú mená odvolávaných a nových ambasádorov. "Ja tie hlasy neberiem vážne, ale znepokojuje to rezort a službu," poznamenal s tým, že ministerstvo vždy pracovalo pre štát, a odporučil novému šéfovi diplomacie, aby pokračoval v profesionalite.
Dzurinda deklaroval, že jeho jediným záujmom je rast prestíže, reputácie a povesti SR. Táto šanca sa podľa neho bude zvyšovať na základe toho, o čo kvalitnejší a profesionálnejší ľudia budú zastávať jednotlivé funkcie, a to sa týka aj veľvyslancov. "To, či je niekto politicky viac alebo menej angažovaný, alebo to, či je niekto skôr kariérnym diplomatom, to nemôže hrať primárnu rolu," upozornil. Prvoradé sú odborné, profesionálne a ľudské predpoklady na zvládnutie tej-ktorej misie. "Toto bude moje jednoznačné kritérium pri posudzovaní a výbere ľudí do diplomatických služieb," podčiarkol.
K jeho najbližším prioritám patrí zoznámenie sa s programovým vyhlásením vlády. Považuje to za dôležité z toho hľadiska, aby sa mohol kvalifikovane správať nielen v pozícii ministra zahraničných vecí, ale aj ako člena vlády.
Programové vyhlásenie je momentálne v pripomienkovom procese. V pondelok 26. júla sa k jeho upravenej podobe budú vyjadrovať vládni partneri, ktorí sa zídu v sídle SDKÚ-DS na Koaličnej rade. Kabinet ho má následne schváliť v stredu 28. júla. Odobriť ho ale ešte musí Národná rada SR. Tá zasadne začiatkom augusta, pričom poslanci na schôdzi majú taktiež vysloviť dôveru exekutíve Ivety Radičovej.
Rezort diplomacie chce v tomto volebnom období jasne definovať v oblasti zahraničnej politiky miesta, ktoré budú obsadzované politickými a kariérnymi nomináciami. V tejto súvislosti navrhne vytvorenie mechanizmu posilnenej parlamentnej kontroly nad procesom nominácií a verejných vypočutí. Ide o jedny z priorít, ktoré sa dostali do pracovnej verzie programového vyhlásenia.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies