Žiaci ZŠ môžu získať dotáciu na cestovné, stravu a školské pomôcky

NETKY.SK • 8 September 2010, 12:00 • 2 min
Žiaci ZŠ môžu získať dotáciu na cestovné, stravu a školské pomôcky

Žiaci ZŠ môžu získať dotáciu na cestovné, stravu a školské pomôcky

slovakia

left justify in out

img

Žiaci základných a špeciálnych škôl môžu získať niekoľko finančných dotácií, ktoré im uľahčia vzdelávanie. Ministerstvo školstva im preplatí cestovné, rezort práce im zase môže poskytnúť dotáciu na stravu a školské pomôcky.
Nárok na preplatenie dopravného získa len ten žiak, ktorý dochádza do ZŠ mimo svojho bydliska v rámci určeného školského obvodu. Cestovné preplatia aj školákovi navštevujúceho cirkevnú ZŠ v prípade, že ide o najbližšiu školu k miestu trvalého bydliska. Nárok nemajú žiaci navštevujúci súkromné ZŠ a osemročné gymnázium a tí, ktorí si školu vybrali mimo určeného školského obvodu.
"Ministerstvo poskytne financie na žiaka vo výške nákladov na dopravné v hromadnej doprave so žiackou zľavou, prípadne inou zľavou, ktorá je žiakovi poskytnutá, peniaze uhradí príslušná škola rodičovi alebo inému zákonnému zástupcovi vždy spätne za predchádzajúci polrok," spresnila pre TASR hovorkyňa školstva Miriam Žiaková. Žiak musí doložiť cestovné náklady mesačným cestovným lístkom. "Ak tak neurobí, mesačné náklady sa vyrátajú ako súčin 1/20 celkových nákladov na dopravné s príslušnou zľavou a počtu dní žiaka v škole."
Stravovanie žiaka dotuje ministerstvo práce. Na každé hlavné jedlo prispieva štát sumou najviac jedno euro na jeden stravovací deň. Rodič musí doplácať len 3 až 17 centov. "Ak je cena obeda po zaplatení príspevku rodičom nižšia ako jedno euro, môže škola zvyšnú sumu použiť na iné jedlo, najviac však do výšky 34 centov," uvádza rezort. Nárok má to dieťa, ktoré žije v rodine, ktorej sa poskytujú dávky a príspevky, prípadne tej rodine, ktorej priemerný mesačný príjem je za posledných šesť po sebe idúcich mesiacov len vo výške životného minima. Ak chce rodič získať dotáciu pre svoje dieťa, musí predložiť potvrdenie z úradu práce, že je poberateľom dávky v hmotnej núdzi alebo tlačivá na posúdenie príjmu.
Školáci môžu získať dotáciu aj na školské potreby - zošity, písacie potreby, učebnice či ďalšie nevyhnutné individuálne pomôcky. Nárok vzniká rovnako ako pri uplatňovaní stravného. Dotáciu možno poskytnúť najviac vo výške 33,19 eura ročne na dieťa.

Životné minimum od 1. 7. 2010
185,38 eura mesačne pre jednu plnoletú fyzickú osobu
129,31 eura mesačne, ak ide o ďalšiu spoločne posudzovanú plnoletú fyzickú osobu
84,61 eura mesačne, ak ide o zaopatrené neplnoleté dieťa alebo nezaopatrené dieťa

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies