IAAF vyšetruje obvinenia z rozsiahleho dopingu v Rusku

NETKY.SK • 10 December 2014, 09:59 • 2 min
IAAF vyšetruje obvinenia z rozsiahleho dopingu v Rusku

MONAKO - Medzinárodná asociácia atletických federácií (IAAF) sa začala zaoberať obvineniami z rozsiahleho dopingu a jeho krytia v Rusku a ďalších krajinách. IAAF je pripravená prijať opatrenia proti všetkým športovcom a funkcionárom, ak sa dokáže ich účasť v systematickom podvádzaní s dopingom. Kauzu, ktorú vytiahli nemecká televízia ARD a francúzsky športový denník L'Equipe, už vyšetruje etická komisia IAAF.

slovakia

left justify in out

ARD najskôr priniesla dokument o systematickom dopingu v Rusku, tento týždeň v pondelok odvysielala ďalší, v ktorom obvinili športovcov a funkcionárov ďalších krajín z krytia dopingových hriešnikov. V rokoch 2006 až 2008 bolo údajne množstvo podozrivých dopingových prípadov, ktorými sa nikto nezaoberal. Okrem Ruska vraj išlo o športovcov z Veľkej Británie, Kene, Nemecka, Španielska a Maroka. Nezrovnalosti v krvných hodnotách neboli vyšetrované a zodpovední sa ich snažili kamuflovať. Autori reportáže narátali 150 prípadov. Od roku 2009 sa problém podarilo odstrániť, keďže aj atléti začali používať biologické pasy. Dovtedy mala podozrivé údaje k dispozícii lekárska komisia IAAF, ktorá ich podľa dokumentov nevyšetrovala. "Už len to, že sa tieto obvinenia objavili na verejnosti, znamená, že sú vážne. Toto je pre náš šport náročné obdobie," uviedol viceprezident IAAF a ašpirant na najvyšší post v organizácii Sebastian Coe. 

 

ARD pred týždňom v prvom dokumente referovala, že víťazka Chicagského maratónu 2009 - 2011 a Londýnskeho maratónu 2010 Lilia Šobuchovová zaplatila národnej federácii RusAthletics 450 000 eur za ututlanie pozitívneho dopingového nálezu. Keď ju tento rok v apríli predsa suspendovali na dva roky za nezrovnalosti v hodnotách hemoglobínu v biologickom pase, jej manžel dostal refundáciu 300 000 eur. Televízia navyše disponuje videom, na ktorom sa k užívaniu steroidu oxandrolónu údajne priznáva úradujúca olympijská šampiónka v behu na 800 m z Londýna 2012 Maria Savinovová. Materiál priniesol aj vyjadrenia niekdajšieho funkcionára národnej antidopingovej agentúry RUSADA Vitalija Stepanova a jeho manželky Julie, pod menom Rusanovová bývalej bežkyne na 800 m potrestanej za doping. Stepanovová obvinila trénerov z dodávania takýchto substancií a uviedla, že šéf lekárskej komisie RusAthletics Sergej Portugalov zásobuje športovcov dopingom za 5 % z ich príjmov a bonusy z prémií za úspechy. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies