IAAF hrozí škandál, vyše 800 medailistov malo podozrivé výsledky

NETKY.SK • 2 August 2015, 11:00 • 2 min
IAAF hrozí škandál, vyše 800 medailistov malo podozrivé výsledky

LONDÝN - Nemecké a britské médiá informovali o tom, že svetová atletika je pravdepodobne prešpikovaná dopingom. Podľa zistení televízie ARD a denníka Sunday Times až tretinu medailí na majstrovstvách sveta a olympijských hrách vo vytrvalostných disciplínach za posledných desať rokov vyhrali pretekári, ktorí majú podozrivé výsledky antidopingových testov.

slovakia

left justify in out

Spomínané médiá oznámili, že sa dostali k výsledkom vyše 12.000 krvných testov od 5000 atlétov. Údaje majú pochádzať z databázy Medzinárodnej asociácie atletických federácií (IAAF) a médiám ich poskytol neznámy informátor.

Predstavitelia ARD a Sunday Times požiadali o preverenie a kontrolu dát austrálskych antidopingových špecialistov Robina Parisotta a Michaela Ashendena. Tí potom informovali, že 800 pretekárov v disciplínach od behu na 800 metrov po maratón mali minimálne podozrivé hodnoty krvných testov.

Podľa reportáže až 146 medailí, z toho 55 zlatých, v týchto disciplínach na OH a MS v rokoch 2001 až 2012 vyhrali atléti, ktorí mali podozrivé výsledky podľa štandardov Medzinárodnej antidopingovej agentúry (WADA). Nikto z nich o svoj cenný kov neprišiel. V reportáži neuviedli žiadne mená a dáta nie sú jasným dôkazom, že športovci naozaj dopovali.

"Nikdy som nevidel taký alarmujúci a abnormálny výsledok krvných hodnôt. Zrejme dopovalo toľko veľa športovcov a pritom beztrestne," povedal Parisotto.

Prezident IAAF Lamine Diack na informácie zatiaľ nereagoval, keďže reportáž nevidel. Organizácia vo vyhlásení pre ARD a Sunday Times obhajovala svoj antidopingový program. IAAF a WADA už dlhšie preverujú informácie o systematickom dopingu v Rusku, ktoré v decembri odvysielala ARD.

Médiá v nových odhaleniach uviedli, že viac ako 80 ruských medailí vyhrali atléti s podozrivými testami, pričom v Keni má ísť o 18 cenných kovov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies