I. ŠTEFANEC: Pre Áziu je európska integrácia príkladom

NETKY.SK • 24 Júl 2015, 11:57 • 2 min
I. ŠTEFANEC: Pre Áziu je európska integrácia príkladom

BRUSEL - Slovenský poslanec Európskeho parlamentu (EP) Ivan Štefanec (KDH) sa v rámci pracovnej cesty Delegácie EP pre vzťahy s krajinami južnej Ázie na Taiwane prihovoril za rozšírenie hospodárskych kontaktov medzi Slovenskom a Taiwanom.

slovakia

left justify in out

Štefanec, ktorý je náhradníkom v Delegácii EP pre vzťahy s krajinami južnej Ázie, sa počas tohto podujatia stretol aj s taiwanským prezidentom Ma Jing-ťiouom.

 

Obsahom rokovaní boli možnosti ďalšej hospodárskej a vedeckej spolupráce medzi Taiwanom a krajinami Európskej únie, ale aj európska podpora mierovej spolupráce medzi Čínou a Taiwanom.

 

"Prezident Ma zdôraznil, že európska integrácia, ktorá vyriešila stáročné spory medzi znepriatelenými štátmi, je pre južnú Áziu vzorom. Hľadanie spoločných záujmov a prepájanie ekonomík by aj v tejto geografickej oblasti pomohli zmierniť napätie, ktoré tu v súčasnosti opäť vzrastá," uviedol Štefanec pre TASR.

 

Na druhej strane je podľa jeho slov Taiwan pre nás príkladom malej krajiny, ktorá si aj napriek nepriaznivej geopolitickej situácii dokázala udržať vysoké demokratické štandardy a zároveň je lídrom v inováciách a investíciách v zahraničí, vrátane Slovenska.

 

Ostrovný štát je domovom viacerých firiem, ktoré uskutočnili významné investičné projekty aj na Slovensku a spolu zamestnávajú viac ako 300 ľudí. Slovenský europoslanec verí, že sa budú ďalej rozširovať, najmä v oblasti vedecko-technickej spolupráce so zapojením malých a stredných firiem.

 

"Taiwan je lídrom v oblasti inovácií. Slovensko zas môže poskytnúť šikovných ľudí a rozrastajúcu sa sieť start-upov. Bol by som rád, keby mali taiwanskí investori a slovenskí podnikatelia viac možností na vzájomné stretávanie sa a vymieňanie si informácií," uviedol Štefanec. Pripomenul, že už v NR SR viedol skupinu slovensko–taiwanského priateľstva a na pôde Európskeho parlamentu v týchto aktivitách pokračuje.

 

Podľa Štefanca je na Slovensku najviac taiwanských investícií v rámci strednej Európy a chce, aby aj naša krajina zvýšila svoj vývozný potenciál na Taiwan.

 

Slovensko je podľa jeho slov pre obyvateľov Taiwanu aj lákavou turistickou destináciou. Dodal však, že bez kvalitnej infraštruktúry, služieb a dobrého marketingu nemôžeme očakávať nárast návštevníkov.

 

"Taiwanskí predstavitelia vyjadrili isté obavy z toho, že pripravovaná zmluva medzi Európskou úniou a Spojenými štátmi americkými, TTIP, bude znamenať stagnáciu hospodárskych vzťahov s južnou Áziou. Ubezpečil som ich, že opak je pravdou a EÚ ostane otvorená pre každú krajinu, s ktorou zdieľame podobné environmentálne a bezpečnostné štandardy. Ako príklad dobrej spolupráce som uviedol zmluvu medzi EÚ a Južnou Kóreou," povedal Štefanec. A spresnil, že rozvoj voľného obchodu ako hlavný predpoklad pre rast a znižovanie nezamestnanosti je spoločným cieľom EÚ a aj jej ázijských partnerov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies