I. Radičová: Za porušenie smerníc musíme únii vrátiť viac ako 13 mil. eur

NETKY.SK • 15 Október 2010, 07:27 • 2 min
I. Radičová: Za porušenie smerníc musíme únii vrátiť viac ako 13 mil. eur

I. Radičová: Za porušenie smerníc musíme únii vrátiť viac ako 13 mil. eur

slovakia

left justify in out

img

Pre porušenie predpisov Európskej únie (EÚ) za bývalej vlády prišlo Slovensko o viac ako 13 miliónov eur, ktoré musí vrátiť do únijnej kasy. "Slovensko je povinné vrátiť všetky neoprávnené výdavky, ktoré boli zistené na základe misií," konštatovala počas Hodiny otázok v parlamente premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS).
Premiérka pripomenula najmä dva veľké projekty z eurofondov, nástenkový tender a sociálne podniky. V prípade nástenkového tendra Slovensko stratilo viac ako 10 miliónov eur, 7,17 milióna eur pripadá na programové obdobie 2007 - 2013, zvyšok na predchádzajúce obdobie. Tieto peniaze už boli poskytnuté, takže ich SR bude musieť vrátiť zo štátneho rozpočtu.
Pri tejto kauze boli podľa zistení porušené postupy verejného obstarávania. Išlo o postup zverejnenia výzvy na predkladanie ponúk, na uzavretie zmluvy či v prípade transparentnosti tendra.
Druhým problémom boli pilotné sociálne podniky, pre ktoré musí SR do únie vrátiť 2,75 milióna eur. S podnikmi bola zazmluvnená suma  23 milióny eur, z toho 11,2 bolo vyplatených prostredníctvom zálohových platieb zo štátnej kasy. Z tohto objemu predložili podniky iba na 3,2 milióna eur účtovné doklady.
Ako dodala Radičová, suma, o ktorú štát pripravila bývalá vláda, ešte nemusí byť konečná. "V októbri bude ďalší audit," podotkla. Ten by sa mal zamerať na Európsky sociálny fond.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies