I. Radičová : Sme pripravení plniť si svoje záväzky

NETKY.SK • 19 Máj 2011, 11:56 • 2 min
I. Radičová : Sme pripravení plniť si svoje záväzky

I. Radičová : Sme pripravení plniť si svoje záväzky

slovakia

left justify in out

img

Predsedníčka vlády SR Iveta Radičová prijala na Úrade vlády SR v Bratislave generálneho tajomníka NATO Andersa Fogh Rasmussena. Išlo už o druhé stretnutie s generálnym tajomníkom, a preto podľa premiérkiných slov plynulo pokračovali v témach z jej predchádzajúcej návštevy v bruselskej centrále Aliancie.
      Témou spoločného rokovania bola predovšetkým účasť a podiel Slovenska na financovaní NATO. "Ubezpečila som, že Slovenská republika je pripravená prijať stratégiu reorganizácie a modernizácie našich ozbrojených síl" informovala predsedníčka vlády SR generálneho tajomníka NATO. "Potrebujeme reagovať na modernizačné trendy 21. storočia, je však tiež potrebné, aby sa zdroje využívali maximálne efektívne" zdôraznila ďalej.
      Premiérka v tejto súvislosti pripomenula, že prioritnou úlohou každého štátu v rámci EÚ je konsolidácia verejných financií a zamedzenie ďalšieho vytvárania dlhu, ktorý oslabuje a ďalej prehlbuje závislosť. Priority Slovenska v NATO zhrnula do troch oblastí : účasť na misiách v Afganistane a na Cypre, modernizácia a zefektívnenie obranných zložiek a väčšia participácia krajiny v medzinárodných projektoch a programoch Aliancie. "Sme pripravení plniť si svoje záväzky, ale musíme tvárou v tvár občanom zvládnuť aj dopady krízy" konštatovala I. Radičová.
      Generálneho tajomníka tiež informovala o pripravovaných projektoch s Českou republikou, okrem iného aj o spoločnom rokovaní vlád oboch krajín 28. októbra t.r. Na tomto rokovaní bude jednou z tém koordinovaný prístup v oblastiach pôsobnosti ministerstiev obrany Slovenska a Česka.
      Anders Fogh Rasmussen vyjadril uznanie za príspevok Slovenska vo vojenskej operácií v Afganistane. "Vaši vojaci odvádzajú vynikajúcu prácu a vidíme už pokrok operácie". Ocenil, že aj napriek náročným ekonomickým výzvam Slovenská republika ostala zaangažovaná do tejto operácie. V tejto súvislosti vyslovil občanom Slovenska poďakovanie "za príspevok k bezpečnosti nás všetkých". Zároveň zdôraznil, že si ako bývalý premiér uvedomuje, aké ťažké je prijať úsporné opatrenia, ktoré sa dotknú školstva, zdravotníctva, sociálnych vecí a keď ani obrana nemôže zostať bokom. "Ale armáda musí byť pripravená, aby oveľa efektívnejšie vynakladala prostriedky, ktoré má k dispozícii" doplnil generálny tajomník.
      Podľa A. F. Rasmussena je potrebné vyvinúť zvýšené úsilie spojencov najmä v troch konkrétnych oblastiach: 1. angažovanie sa v medzinárodných operáciách NATO a plnenie si svojich záväzkov, 2. pokračovanie v modernizácii armády, jej mobility a orientácie na špičkové technológie, 3. vzájomná spolupráca, zdieľanie zdrojov a spoločných prostriedkov.
      Generálny tajomník zároveň ocenil, že slovenská armáda koná v zmysle týchto troch priorít.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies