I. Radičová sa na referende zúčastní

NETKY.SK • 10 September 2010, 07:16 • 2 min
I. Radičová sa na referende zúčastní

I. Radičová sa na referende zúčastní

slovakia

left justify in out

img

Premiérka Iveta Radičová dnes  potvrdila, že sa v sobotu 18. septembra zúčastní na referende, ktoré iniciovala koaličná SaS.
Ako uviedla v rozhovore pre TASR, rešpektuje názor 400 tisíc občanov, ktorí sa podpísali pod petíciu a váži si ich postoj. "Je  pravda, že po parlamentných voľbách sa situácia zmenila a viacero referendových otázok sa stalo súčasťou vládneho programu, ale rovnako je pravda, že proces prebiehal a nie je možné do neho vstupovať spochybnením petičného práva našich občanov," poznamenala.
Predsedníčka vlády zároveň dodala, že prostredníctvom referenda, ktoré je súčasťou našej parlamentnej demokracie, bude mať možnosť vyjadriť sa aj k otázkam, ktoré nie sú súčasťou programového vyhlásenia vlády.
Z predsedov koaličných strán sa okrem šéfa SaS Richarda Sulíka zúčastní na všeľudovom hlasovaní aj predseda strany Most-Híd Béla Bugár. Líder kresťanských demokratov Ján Figeľ plánovanú neúčasť na referende zdôvodnil pracovnou vyťaženosťou. Predseda SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda sa ešte nerozhodol, či príde k hlasovacím urnám.
Opozičný Smer-SD neodporučil svojim voličom a sympatizantom, aby sa na akte zúčastnili. Pre podobný krok sa zrejme odhodlá aj SNS, ktorej prvá podpredsedníčka Anna Belousovová vyhlásila, že ona osobne nemá záujem o referendum.
Občania sa budú môcť vyjadriť k šiestim otázkam, a to k zrušeniu koncesionárskych poplatkov, obmedzeniu poslaneckej imunity, zníženiu počtu poslancov zo 150 na 100 či k stanoveniu maximálnej ceny vládnych limuzín. Ďalšia otázka sa týka uzákonenia volieb cez internet a na základe poslednej by sa osoby poverené výkonom verejnej moci vyňali z práva na odpoveď, ktoré zaručuje tlačový zákon.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona