I. RADIČOVÁ: Na humanitárnu pomoc máme vyčlenených 250.000 eur

NETKY.SK • 15 Marec 2011, 08:04 • 2 min
I. RADIČOVÁ: Na humanitárnu pomoc máme vyčlenených 250.000 eur

I. RADIČOVÁ: Na humanitárnu pomoc máme vyčlenených 250.000 eur

slovakia

left justify in out

img

Slovenská republika má na humanitárnu pomoc v roku 2011 vyčlenených 250.000 eur, z ktorých časť môže byť využitá aj na pomoc Japonsku. Stále však čaká na koordináciu s ďalšími krajinami Európskej únie a požiadavky z japonskej strany.
      Po dnešnom rokovaní parlamentného výboru pre európske záležitosti, na ktorom premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS) informovala o priebehu rokovania mimoriadneho zasadnutia Európskej rady z 11. marca a neformálneho stretnutia krajín eurozóny, to uviedla predsedníčka vlády.
      "Japonský premiér požiadal, aby sme zatiaľ neposúvali záchranné tímy a pomoc do Japonska, až keď si oni urobia jasnú predstavu, ako postupovať," povedala Radičová. "Rešpektujeme, aby sa rozhodli, aby to bolo možné koordinovať. Ale dali sme na vedomie, že sme pripravení, naši ľudia sú schopní byť do štyroch hodín pripravení na odlet do Japonska," dodala. Pomoc Japonsku by sa podľa nej mala koordinovať na európskej úrovni.
      "Situácia je tam veľmi dramatická, obetí na životoch pribúda, je ich už vyše 11.000. Majú tam problém v atómovej elektrárni. Chcem ubezpečiť, že Slovenská republika je napojená tak na monitorovacie štruktúry Európskej únie, čo sa vzťahujú na atómové elektrárne, ako aj na krízovú komisiu pri EÚ," zdôraznila. "Ponúkli sme pomoc cez ministerstvo vnútra a ministerstvo životného prostredia, čakáme na odpoveď z Japonska," dodala s tým, že do nedele sa situácia s rádioaktivitou v Japonsku zlepšovala, dnes sa zasa mierne zhoršila.
      Slovensko má podľa Radičovej pripravených 25 záchranárov, ktorí v priebehu niekoľkých hodín môžu odletieť do postihnutých oblastí. Rezort vnútra pripravil návrh na poskytnutie humanitárnej pomoci, ktorú je naša krajina schopná Japonsku poskytnúť. Pôjde predovšetkým o potreby pre núdzové ubytovanie, ako stany, lôžka, deky, elektrocentrály a agregáty či vodné čerpadlá.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies